STADIONGRACHT

Hey!!

 

Hoe is het daar?? Hier alles goed hoor. Wat een avontuur mensen(nu al!). Eerste keer gevlogen, eerste keer aangemonsterd.

Het schip is echt indrukwekkend. Wel veel foto's gezien natuurlijk maar de werkelijkheid overtreft alles!

De vliegreis was een hele leuke ervaring. Eerst met dat dat ding vanaf Schiphol naar Helsinki(bijna te laat, we werden omgeroepen om te haasten naar de Gate). Toen van 1530 tot 2050 moeten wachten in Helsinki(wachten duurt lang). Toen met een heel schattig(en onmeunig trillend proppellervliegtuigje naar Turku. Hier werden we opgewacht door een taxi-man die ingehuurd was door de agent. Tegen 2300 waren we aan boord, toen zaten de engineers en de kapitein te genieten van een Grolschje.

De bemanning is erg vriendelijk. Jeroen en ik vielen met onze neus in de boter(of smeerolie) want de hoofdmotor lag voor het grootste gedeelte open. Alle cil.koppen waren eraf(6 stuks) omdat de studs(lange bouten waarmee de cil.koppen vastzitten) preventief vervangen moesten worden. Het is namelijk bij andere S-grachten voorgekomen dat ze knapten, en dat mag nooit! :-) Daarom is er nu dus iemand van de TD van Spliethoff aan boord, 2 man van Wartsila Finland(garantie) om de engineers te helpen met het vervangen van de studs(6cil. x 4 studs=.....) Een hele klus dus, ook voor Jeroen en mij. We konden gisterochtend(vrijdag) gelijk om 8uur mee de MK in om te helpen. Wat een ding zeg! En uniek natuurlijk dat alle cil.koppen eraf lagen. Veel sleep en sjouwwerk verricht en wat kleine, simpele klussen gedaan. De onderdelen zijn uiteraard lompzwaar en daarom moest ik me aardig verzetten om sommige dingen te sjouwen. Ben al met vers-geslepen kleppen vanaf de Snoekgracht(ligt 50m. verderop) terug gelopen. Al met al wel zwaar werk. Maar niet erg. Laat me van m'n beste kant zien. Probeer alles wel, maar soms lukt het mij gewoon niet. Verder nog niet op de brug(en de rest v.h schip geweest). Alleen in onze hut(tijdelijk gedeeld met Jeroen omdat die man van de TD er nog is), de MK, de messroom en aan dek boven de MK om rotzooi van het klussen op te hijsen en weg te mieteren. Vanavond gaan we waarschijnlijk met nog wat van de crew Rauma in. Eens kijken wat de kroeg ons hier bied. Ben eigenlijk best kapot maar vind dat ik de kans niet mag laten gaan.....as usual ;-) Ga nu stoppen, zo even douchen en de triple S procedure doen(Shave, Shit & Shower) om eens de wal op te gaan. Sorry dat het mailtje trouwens nu pas komt, maar we hebben gisteren van 0800 tot +/- 2130 doorgewerkt om de zaak zo snel mogelijk weer te kunnen starten(morgen waarschijnlijk). Tot de volgende mail!!!

 

Groeten Jorg

 

P.S. Pa zou je dit op de site willen zetten?

 

  

Hallo allemaal,

Hoe is het daar? Hier nog steeds goed. Liggen dus nog steeds in Rauma. Het schijnt ongeveer -10 te zijn, het zonnetje schijnt en ik heb een winter-overall gekregen dus aan dek was het vandaag(maandag) niet echt koud ofzo. De motor hadden we zaterdag weer in elkaar maar tijdens de test-run bleek er een scheurtje in het koelwater gedeelte te zitten, dus moest de kop van cil.4 alsnog eraf. Gelukkig heeft Spliethoff hier in Rauma een soort magazijn waar nog een cil. kop op voorraad lag dus die hebben ze toen opgehaald. De hoofdmotor zat gisteravond(+/- 2330) weer in elkaar, vannacht voorverwarmd(dmv warm "koelwater") en vanochtend wederom een test-run gemaakt. Was er alleen vandaag niet bij want de komende maand werkt Jorg aan dek/brug en Jeroen in de MK. Na een maand ruilen we dan om. Ben dus vandaag voor 't eerst wezen wacht(mee)lopen met de 3e stuurman(8-12 wacht), er worden rollen papier geladen met "Clamp-trucks" dus er was weinig te doen opzich. Daarna heeft hij Jeroen en mij de Safety-round gegeven zodat we op de hoogte zijn wat te doen bij brand of schipverlaten. Zometeen ga ik met de 1ste stuurman wachtlopen(16-18 wacht). Dacht dat we dan een familisatie-ronde gaan doen. Hier hebben we tot nog toe geen tijd voor gehad omdat het in de MK dus zo druk was. Jeroen en ik zijn zaterdag met de Kapitein, 2e stuurman, 3e stuurman(incl. vriendin), en de 3e WTK(incl. vriendin) naar Rauma geweest. Was erg gezellig, wel altijd Engels spreken maar dat is niet erg vind ik.

De planning voor de Stadiongracht is om morgen na het laden naar Jacksonville(USA, vlak boven Miami dus Bob.....) te varen om daar papier te lossen. We gaan geloof ik niet over het Noord-Atlantische deel maar zuidelijker en misschien daarom zelfs door het Engels kanaal, maar weet dit niet zeker. Ik zal jullie uiteraard tijdens de reis blijven mailen. Foto's stuur ik denk ik vanaf Amerika omdat ik niet weet of dit hier nog mogelijk is. Jullie horen het wel van me.

 

Groeten vanuit een zonnig Rauma,

 

Jorg

 

 

Hey thuisblijvers,

 

Hoe is het daar? Hier altijd nog prima. Gaan vanavond tegen 2000 varen, heb er echt zin in. Rauma Stevedoring(stuwadoors) ramt momenteel het laatste beetje lading erin via de side-loaders. We hebben dus rollen papier als lading. Gisteravond de 1600-1800 wacht mee gelopen met de 2e stuurman. Ballast-tanks gepeild, diepgang opgenomen en gezorgd dat ze in de MK ff een extra ballastpomp bij zetten omdat we nogal overheldden naar bakboord. Later ook nog ff in het zeemanshuisje hier op de kaai gewandeld(meen je niet...!). Vanochtend om 0600 alweer op om om 0630 met de 2e stuurman de boel open te gooien voor Rauma Stevedoring, zodat ze om 0700 dan gelijk kunnen beginnen. Leken nog wat probleempjes te hebben met een lift van 1 v.d.

side-loaders maar dat bleek alleen een vies geworden sensor te zijn. Straks ga ik weer de 16-18 doen met de 2e stuurman. Denk dat het wel later word omdat we vanavond vertrekken. Ben nu op de brug alvast een beetje bezig met m'n takenboek. Alles overal opzoeken enzo. Nou ik zal morgen ofzo wel weer eens mailen.

 

Groeten vanuit Rauma,

 

Jorg

1-3-2006    17:00

 

Hey!

 

Hoe is het in Coevorden?? Hier wel goed. Zitten nu dus op zee. Is wel behoorlijk wennen zeg. En dan is het nog vrij rustig zeggen ze. Klein beetje slingeren en af en toe stampt ie een beetje. Voel het echter al de hele dag zowat in m'n maag. Maar ja, dat zal allemaal wel goed komen. Heb vanochtend vanaf 0600 tot 0800 wachtgelopen met de 1ste stuurman, wat posities in de kaart gezet en wat navigatiedingen gedaan mbt het bepalen van zonsopkomst en ondergang. Ging niet helemaal goed, maar dit vond ik op school ook al aardig lastig. Hoop het hier te leren. Jullie vroegen of ik de mailtjes wel binnenkreeg, man!! elke dag zowat e-mail!!! :-) Onze positie op dit moment is 56* 17' N --- 047* 19' E. Onze eerste komende plaats is Goteborg om te bunkeren.

Ik zal jullie verder op de hoogte houden. Groeten aan iedereen!

 

Groeten Jorg

 

 2-3-2006    13:00

 Pos.: 55* 10' N      10* 54' E

 

Hoi,

 

Hoest daar? Hier alles goed. Nog niet gebunkerd. Tegen 2100 zijn we in Goteborg om daarmee te beginnen.

Vanochtend om 0500(uurtje te vroeg ivm met nieuwe zonetijd) begonnen op de brug. Samen met de 1ste stuurman gevaren in een mooi druk stuk. Daarna met de 1ste ook de ruimen gechecked op luchtvochtigheid en temp. Daarna van 0800 tot 1200 met de kapitein verder gegaan met varen. Ook weer een leuk stuk met veel waypoints en andere schepen. Zijn toen onder een hele lange brug door gevaren. Leuk filmpie geschoten toen.

Gisteren voelde ik me niet zo super maar vandaag gaat het weer prima.

Gisteren ook Emergency-drill gehad. Na het alarm(......__) z.s.m. de winter-overall aan, life-suit mee en naar de vrije-valboot. Daar kregen we toen van de 3 stuurlui uitleg van hoe en wat enzo. Niet gevallen maar dat vond ik niet zo erg(voelde me al niet zo lekker....).

Straks om 1900 moet ik weer op de brug zijn om de voorbereidingen voor het ankeren te doen met de 1ste stuurman.

Ga zo eens verder met m'n takenboek denk ik, al is het zonnetje op de brug ook wel heel nice. Ik zie het wel.

Heb trouwens nog niks gehoord van de rest van m'n vrienden, maar ze kunnen me ook niet mailen. Heb alleen Hans een account gegeven, tegen de rest gezegd dat ze maar in m'n gastenboek moeten krabbelen of pa moeten mailen. Ach, moet zeggen dat ik eerlijk gezegd nog niemand echt mis ofzo. Feliciteer Linda ff van me, vanaf zee, doe de rest allemaal de groeten van me en tot de volgende mail.

 

Groeten vanuit(een zonnige) Baltic,

 

Jorg

 

 

date        :     3-4-2006                     position    :     52* 43' N

                                                                  3* 40' E

time        :     0955 (0855 UTC)

 

 

Goeismogguhs!!

 

Hoe is het daar?? Hier wederom goed. Lekker zonnetje erbij. Hoorde dat het aan het vaste land behoorlijk koud was...?

We krijgen om de zoveel dagen via e-mail het nieuws van Nederland en de wereld. Soort persbureau die dit uitgeeft ofzo.

 

Heb vanochtend van 0600 tot 0800 zelf wacht gelopen op de brug, wel met de 1ste stm. erbij uiteraard, maar ik mocht alles doen zeg maar. Was erg mooi. Straks mag ik de Stadion ook door het Engels Kanaal gaan varen. We varen nu op de Noordzee, ongeveer ter hoogte van Bergen aan Zee. Maar wel een eindje uit de kust dus zwaaien word hem niet. Hebben wel Nederlandse radiozender opstaan.

 

We hebben trouwens eergisteren gebunkerd. Zijn voor de kust van Goteborg voor anker gegaan. Heb voor op de bak geholpen met de roestige spijker laten vallen. Duurde alleen wat langer(verrekte koud ook) omdat net toen wilden gaan ankeren er een onmanoeuvreerbaar schip in de buurt was. Die hebben we dus voor gelaten. Hadden een black-out ofzo. Daarna kwam de bunkerboot langszij en hebben de WTK's wacht gelopen bij het bunkeren(tanks peilen) en de stuurlui hun gebruikelijke wachten op de brug.

Ik was al vanaf 0600 die dag aan 't werk dus ben om 2230 ongeveer gestopt. Nog ff in de messroom biertje gedaan en toen van Tuckesteyn.

 

Had ik al iets gemeld over het eten hier? Het is erg lekker, elke ochtend ontbijt tegen 0730 en 0830, 's middags en 's avonds warm('s avonds ook brood). Kregen, dacht afgelopen zaterdag, een andere kok(Kaap Verdiaan) aan boord, kan erg lekker koken, heb gisteren zelfs "per ongeluk" tonijn gehad, smaakte me best. De vorige was eigenlijks helemaal geen kok maar gewoon een(Filipijnse) matroos....:-(

 

Kregen gisteren Voyage information van het kantoor, na het lossen van de rollen papier in Jacksonville gaan we in ballast(zonder lading dus) naar Botwood, Canada om daar ook weer papier te laden voor de Carib(Yes!!!). Maar niet te vroeg juichen Jorg, het kan altijd nog veranderen. Je weet het pas zeker als je er aan de kaai ligt.

 

Heb ik nog een vraagje: zou iemand ff willen kijken of het aansluitsnoer van m'n externe HD nog op m'n kamer ligt en zo ja, zouden jullie deze dan in een doosje op willen sturen?? Kan ik namelijk(al m'n tot nu toe geschoten) foto's op opslaan. En zouden jullie dan misschien ook zo'n zonne-klepje voor m'n normale bril willen meesturen.  Verder ben ik dacht ik niks nodig eerst.

 

Ik hoop dat de site nog steeds interresant gevonden word, maar daar twijfel ik niet echt aan. Vind het leuk om te lezen dat de mensen "meevaren" met Jeroen en mij. Ik houd jullie op de hoogte, zal proberen vanaf Jacksonville ff een schijfje met foto's te versturen(heb er al plenty much).

 

Groeten vanaf de Noordzee,

 

Jorg

 

 

Pos:  44* 21' N      15* 48' W

 

Date: 6-3-2006

 

Time: 15:55 UTC

 

Hallo allemaal,

 

Hier dan weer een mailtje vanaf de Stadiongracht. Dus zuster is een beetje ziekjes? Dat mag nooit! Heel veel beterschap. Lekker binnen blijven komende tijd. Heb trouwens al een ander kabeltje gevonden(van de Handycam lader) en dat werkt ook wel. Ik zal de maten van m'n bril nog ff opmeten en dan doormailen.

 

Zaterdag dus het Engels Kanaal doorgevaren. Ik liep wacht en moest de boel  in de gaten houden. Was niet veel bijzonders. Erg druk was het niet, en met 19 knopen gingen we iedereen voorbij. Het weer was tijdens dit stuk erg mooi en ik heb dus mooie foto's van andere schepen en Dover kunnen maken.

Onze posities in de kaart tijdens dit stuk hebben we bepaald d.m.v. zichtpeilingen. Omdat het zo mooi weer was heb ik zichtpeilingen gemaakt van o.a. lichtschepen, koeltorens aan de kust, radiomasten bij Dover enz.

Erg leuk, keer wat anders dan GPS aflezen, opschrijven en in de kaart zetten. Ook zijn we die dag een beetje begonnen met het gebruik van het sextant.

Met dit sextant hebben we gisteren ook weer gewerkt. Omdat we toen in de Golf v. Biskaje zaten hoefde de positie niet meer elk kwartier in de kaart maar is om de 4 uur ook genoeg.

We(1ste stuur en ik) hebben door 3x de zon te hebben geschoten onze positie om 1200 berekend en zaten er niet eens zo gek ver naast.

 

Vandaag hadden we na koffie op de brug(elke dag om 1000 = heel belangrijk) een brandrol, gelijk gevolgd door een MOB-rol(MOB=man over boord). De HWTK zou zogenaamd toen hij naar een pomp "rendde" over boord zijn geslagen. Dus iedereen in z'n posities,

3 man in een survival-suit gehesen, rookpot(over de datum) over boord geknikkerd en een paar man kijken en wijzen naar de plek waar het slachtoffer(lege jerrycan) zou liggen. Vrijwel gelijk zette de kapitein een Williams-turn in zodat we in een zo kort mogelijke tijd weer in de buurt v.h. slachtoffer waren. Uiteindelijk is de MOB-boot niet het water in geweest, dit doen we niet op de oceaan. Geen onnodige risico's nemen. Daarna ben ik met de 1ste, 2e en 3e stuurlui bezig geweest met de rollen. Deze rollen zijn een soort geleiders voor de trossen. De rollen horen te draaien(om slijtage aan trossen te beperken) maar zaten allemaal kats vast. Dus vanochtend 5 van die krengen met een vijzel los gepompt. De AB's(matrozen) honen ze nu iets uit en boren er een gat in zodat smering ook makkelijker en beter gaat.

 

Ook werd op het achterdek de oude wasdroger uit z'n lijden verlost, over de muurrrr!! Best grappig dat je in Nederland op de bon word geslingerd wanneer je een broodzakje na het eendjes voeren in een openbare prullebak gooit, terwijl op open zee alle blikjes en flessen gewoon over de muur mogen. Zijn wel bepaalde gebieden waar dit niet mag maar op de oceaan dus wel. Handig om de weg terug te vinden ;-)

 

Morgennacht rond 2400 denk ik ongeveer, passeren we de Azoren. Jammer dat het niet overdag is. Misschien was er dan nog wat te zien. Het varen op de oceaan bevalt me tot nu toe(2e dag pas) ook wel. Het is allemaal een stuk minder hectisch en je hebt wat meer tijd om te ontspannen of aan je takenboek te werken. Na het avondeten kijken we meestal ff een filmpie. In Rauma had de kapitein die oude studs weten te slijten in ruil voor een playstation. Nu gaan we met z'n allen ff lappen(10 $/man) om in de US wat spelletjes te kopen. 17 x 10 $ = heel wat spellen!! Kunnen binnenkort dus ook gaan gamen in de messroom.

 

Ik ga nu stoppen, ff verder met m'n verslag. Ik ga het doen over de brandbestrijdingsmiddelen aan boord(en dat zijn er nogal wat). Het mooie is, dat ik nu gewoon zelf foto's van onderdelen enzo kan maken. Stuk leuker dan duffe plaatjes van internet(die je andere klasgenoten ook gebruiken) te halen. Doe iedereen de groeten en tot kijk.

 

Goede wacht!

 

Jorg van Dooren

 

  

Pos.: 37* 54' N      30* 58' W

Date: 8-3-2006

Time: 1510(Zonetijd)

     

Hey!

 

Hoe is het daar?? Hier alles okee. Zitten nu op de Atlantische Oceaan. Vannacht/vanochtend de Azoren gepasseerd. Was weinig van te zien omdat het mistig was. Verder gaat alles flex hier. Loop nog steeds van 0600 tot 0800 wacht met de 1ste stuurman.

Daarna ga ik met de 3e stuurman mee om aan dek te werken tot 1200. Om 0800 's ochtends neemt de kapititein de wacht over van mij. Ik moet dan het log-boek hebben ingevuld en hem eventuele bijzonderheden melden zodat hij van vanalles ook op de hoogte is. Dit houd in dat ik het huidige weer moet opschrijven(wind, windrichting, buitentemperatuur, zeewatertemeratuur, luchtdruk buiten, deining, zeegang), eventuele schepen die in de buurt zijn(dat zijn er weinig geweest de afgelopen 3 dagen), de huidige koers en de afstand tot het volgende waypoint(waar dus koers gewijzigd moet worden). Verder nog wat dingetjes invullen over hoelang een bepaalde koers is gevaren, de koffiekopjes moeten weer schoon, en de asbak leeggooien.

 

Hebben gisteren weer "rollers" los geveizeld. Na het middageten heb ik dan de rest v.d. dag tijd om met school bezig te zijn. Omdat we tot 1200, 5 van die "rollers" per dag eraf willen halen ben ik gisteren na het middageten ook nog ff een uurtje wezen helpen aan dek. Daarna bezig geweest met m'n 1ste verslag(brandbestrijding aan boord). Kan hiervoor mooie foto's maken aan boord, en de nodige info kan ik vragen of opzoeken in boekwerken(handleidingen van systemen bijvoorbeeld).

 

Heb vandaag nog weer ff met de 1ste stuur een zonnetje geschoten rond 1210 om onze geografische breedte te bepalen. We zaten er 1.'5 (= 1,5 minuut) naast. Ik zal ff uitleggen hoe dat graden/minuten gedoe in elkaar steekt. De aarde draait in 24uur rond(=360 graden). Deel dit door 24 en je krijgt 15 graden(dit draait de zon dus per uur). 1* graad bestaat uit 60'('= minuten) en 1' komt weer overeen met 1 zeemijl. Dit betekent dus dat we vanmiddag met het zonnetje schieten er slechts 1,5 mijl vanaf zitten. Genoeg geluld nu over astronomische plaatsbepaling, denk dat het zo wel redelijk duidelijk is.

 

De kapitein verwacht vrijdag wat slechter weer geloof ik. Ben op het moment goed gewend aan de bewegingen van het schip. Slapen doe ik ook prima. Lag gisteravond al om 2100 te kooi!!! Jaja, wie had dat gedacht(he moeders ;-) ).

Maar het ritme en het werk is hier ook heel anders dan aan de wal. Het eten smaakt me ook super. Heel gevarieerd en toch ook wel gezond heb ik het idee. Maar ga volgende week in de States denk ik toch ff proberen ergens een lekkere Mac D. te scoren.

 

Hoop dat we daar in Jacksonville ff de wal op kunnen, al hoor ik de meeste mensen hier aan boord alleen maar negatief over de Yanken. Komt de US Coast Guard ff testen of ze bij de gangway met een Mickey Mouse paspoort aan boord mogen komen. Laat de matroos dit toe, of verlaat ie z'n post om het aan de stuurman vd wacht te vragen word je op de bon geslingerd.

Rare jonges, die Yanken!

Ach en er komen vast nog wel meer leuke plekken aan bod, Caraibisch eilandje, Via del Condo(Brasil) schijnt ook erg leuk te zijn(vooral vanwege de vrouwen!). En we komen vast ook wel weer in Rauma uit. Daar weet ik nu de weg(pffff, 1x geweest Jorg!).

 

Ik ga nu weer stoppen, ga weer verder met m'n verslag. Ff praatje maken op de brug hier(pc staat op de brug). Hoorn bleef net trouwens hangen(hahahah). Kapitein was de brugvleugelbediening vd boegschroef aan 't soppen. En daar zat ook een knop voor de toeter. Zat een "beetje" vast.

 

Goede wacht,

 

Groeten Jorg

 

 

Pos.: 36* 36' N      40* 11' W

Date: 9-3-2006

Time: 17:05(BT) = 15:05 UTC

 

Hallo,

 

Hier weer eens een mailtje vanaf de Stadiongracht. Hoe is het daar?? Zus al weer beter? Hier is alles okee.

Ben vandaag weer na de wacht(0600-0800) aan dek geweest. Dit keer waren de "rollers" op de bak aan de beurt. Die krengen voorop zitten verdorie nog vaster dan op het achterdek. Onze hijs-tool boog al aardig door bij eentje omdat er zoveel kracht van die hydraulische vijzel opkwam. De rest kwam met veel gepomp wel omhoog. Morgen word het werken aan dek niet wat omdat er slecht weer op komst is. Het begint nu al een beetje, deining neemt al aardig toe. Constant water over de bak en de voorste luiken.

 

Hebben vandaag te ook horen gekregen wat we na Jacksonville(USA) gaan doen. In ballast varen we naar Botwood(Canada) om daar 10160 ton newsprint(krantenpapier?) in rollen te laden. Vanaf Botwood zetten we dan koers naar San Juan(Puorto Rico) om daar 2000 ton te lossen. Vervolgens verder varen naar Santa Marta(Columbia) om nog eens 5200 ton te lossen. Laatste haven word dan Puerto Limon(Costa Rica) om daar de laatste 2960 ton te lossen. Heb er wel zin in!! In Botwood nog ff de kou in, maar in de Carib zal het wel lekker warm zijn. Hoop dat we in elke haven de gelegenheid hebben om de wal op te gaan, volgens de 1ste stuur gaat dat wel goed komen. En het schijnen allemaal wel leuke plaatsjes te zijn daar in de Carib.

 

Ik ga nu stoppen want de piepers staan al bijna op tafel! Doe rustig aan daar allemaal en tot de volgende mail.

 

Goede wacht en de groeten vanaf een licht slingerende Stadiongracht,

 

Jorg

 

 

Pos.: 35* 29' N      45* 44' W

Date: 10-3-2006

Time: 1430(BT) = 1730 UTC

 

Hallo allemaal,

 

Hier een mailtje vanaf een redelijk stampende en slingerende Stadiongracht. Vanaf afgelopen nacht is de deining(swell) aardig toegenomen. Ook waait het een stuk harder dan eerder dus het scheepje gaat aardig tekeer. Moet best goed oppassen met het lopen/staan enzo. Vanochtend weer wachtgelopen van 0600-0800. Daarna was ik al vrij omdat er aan dek toch niks te beginnen valt. Ben toen dus weer met m'n verslag verder gegaan. Hoop em in Jacksonville op de post te kunnen doen, samen met de rest van het stageboek wat z.s.m. naar school gestuurd moest worden.

 

Tijdens het ontbijt vanochtend kwam de 3e stuurman ff melden dat we een reddingsvlot(zo'n opblaasbare) zijn kwijtgeraakt. Waarschijnlijk doordat ie al wat verrot in z'n stoel lag, en dan nog eens wat golfjes die het dek over wandelen..... Later om 1000 op de koffie bij de kapitein op de brug zag Jeroen dat er een reddingsboei in het water dreef. Gheghe, nu nog iemand die overboord slaat, z'n reddingmiddelen liggen al klaar.

Ze zaten al te grappen dat de Spuigracht die ook onderweg naar de US is, ze misschien over twee dagen zou kunnen oppikken Ze varen namelijk 2 a 3 dagen achter ons.

 

We verwachten dat dinsdag of woensdag in Jacksonville aankomen. Geloof dat we er een paar dagen liggen dus dat is wel lekker. Maar het zal ook allemaal wel weer wat hectischer worden. Maar dat hoort er ook bij. Die haventjes in de Carib blijven we niet zo heel lang, er word ook maar weinig gelost daar. Steeds een klein beetje. In Santa Marta gaat er 5000 ton uit dus dat duurt wat langer, maar ik geloof dat ze daar 24u/dag doorgaan. Zeg maar dag nachtrust, side-loaders zitten aan stuurboord....waar slaapt Jorg....juist! Stuurboord. Ach dat komt allemaal vast wel weer goed.

 

Ik vind het leuk om te horen dat er zoveel mensen belangstelling tonen. Echt mooi! Ook altijd erg leuk om om 1000 bij de koffie weer een mailtje te krijgen. De meesten(officieren i.i.g) krijgen wel elke dag een mailtje. Ga zo door!! Dan doe ik dat ook

:-)

 

Ik stop er weer mee, ga proberen weer wat aan m'n verslag te doen, al valt dat niet mee met dat geslinger en gestamp.

 

Goede wacht,

 

Groeten Jorg

 

P.S. Dan heb ik nog wat antwoorden op een paar vragen van jullie...

 

-Wat mij betreft mogen de draaitafels wel van m'n kamer(gelieve nog niet weg doen). Het mengpaneel mag blijven staan.

 

-De maten van m'n brilleglazen(voor dat zonneklepje) zijn: bxh glas= 4,6cm x 2,8cm breedte vd bril=11cm. Hopelijk kunnen jullie daar wat voor vinden.

 

-Heb tot nu toe van weinig mensen wat gehoord, maar had ook alleen jullie, Hans en Jos(van kombuispraat) zo'n account gegeven. Wel hebben een paar jongens wat in het gastenboek geschreven maar dat wisten jullie natuurlijk al.

 

Wil je ook nog ff m'n felicitaties aan Milou(8-3 jarig geweest) en Harold(Mulder, 10-3 jarig) zetten?? Vinden ze vast leuk.

 

Brgds

Alex Houben

 

Stadiongracht/PDBY

Sat-B phn: 324646610

Sat-B fax: 324646615

Sat-C: 424646610

email: pdby@globeemail.com (subscribers only) Mob phn: +31651151449 (when vessel in port)

 

 

Received: from GCC at Globe Wireless;

Sat, 11 Mar 2006 11:55 UTC

Message-id: 190587354

 

Pos.: 32* 53' N      52* 25' W

Date: 11-3-2006

Time: 14:39 BT = 17:39 UTC

 

Hey luitjes,

 

Alles goed daar? Hier prima. Het slechte weer van gisteren is over en het is nu erg lekker weer. En ik heb Weekend! Nou ja, ik loop 's ochtends nog wel de wachten mee maar daarna ben ik vrij. Vandaag daarom ff de laatste dingetjes geregeld voor school.

Dat kan in Jacksonville dus op de post. Straks met de 1ste ff de afgelopen week doornemen en bespreken wat ik de komende week ga doen. Zal dan met de aanloop naar de haven van Jacksonville wel weer op de brug staan :-)

 

Wat gaaf Lisanne dat je naar Salou gaat!! Zal er nu al wel lekker weer zijn(net als hier). Ben benieuwd hoe je die busreis gat bevallen. Heen weg zal wel gaan, maar de terugweg.... Ik was altijd aardig gaar na 1 of 2 weken vakantie(is het dan nog wel vakantie??). Maar goed, het zal vast erg leuk zijn.

 

Ga zo ff met Jeroen een biertje doen in de zon, aan dek. Verder zit iedereen in z'n hut, of lopen wacht(brug en MK). Maar wij dus niet. We(officieren en stags) kregen van een Filipijnse matroos nog een doosje bier omdat ie dinsdag jarig is. Zal vanavond wel bal wezen in de recreation room. Voor zover ik weet is er geen karaoke aan boord, dus dat zullen ze wel jammer vinden. Ook de matrozen zijn allemaal erg vriendelijk tegen me. En nooit te beroerd om te helpen. De sfeer is erg goed.

 

In Jacksonville word de 1ste afgelost, hij gaat dan naar z'n vrouw en kinderen op de Filipijnen(hij is Nederlander, Grunninger). Hoop dat z'n aflosser ook een relaxte man is. Ach, ff afwachten.

 

Hebben jullie m'n mailtje van gisteren(met de maten van m'n bril) goed doorgekregen?? En zouden jullie het postadres van school ff kunnen mee mailen de volgende keer?? Dan kan ik m'n spul op de post doen namelijk. Alvast bedankt.

 

Ik kap er voor nu mee, ga de zon opzoeken.

 

Goede wacht,

 

Jorg

 

 

Pos.: 30* 40' N      70* 23' W

Date: 13-3-2006

Time: 18:55 BT = 23:55 UTC

 

Moi!

 

Hoe is het daar?? Hier alles goed! Lekker rustig zeetje nu. Vandaag met de A/B's(matrozen) op de bak bezig geweest met de rollers. Tot 1200, daarna verder met het verslag en computer spelletje gespeeld. Heb van de kapitein leuke schietgames geregeld.

 

Zaterdagavond ff in de recreatie ruimte pilsjes gedronken met de A/B's. Eentje daarvan is vandaag jarig, daarom hadden ze zaterdag een klein feestje. Ze waren allemaal mooi in de olie. Hahaha, constant hetzelfde cd-tje met slow-rock liedjes, prachtig!!

 

Morgenavond lopen we Jacksonville aan. Dat betekent dat ik me weer zo veel mogelijk op de brug laat zien. Waarschijnlijk is de wacht dan weer van mij. Hebben vandaag al ff ISPS drill gehad. ISPS = International Ships & Ports Security. Bedacht door....jawel, de Yanken. Werd uitgelegd welke security-levels ze kunnen hanteren en wat daar bij komt kijken. Waarschijnlijk is het level 1(=laagst) maar toch al best streng. Altijd 1 iemand bij de gangway, alles op slot en iedereen vragen om ID, ook de US Coast Guard zelf. Als je dit niet doet krijg je gewoon ff een boete...Rare lui die Yanken.

 

Heb vanmiddag ook een beetje m'n hut opgeruimd en opgefleurd(saai hutje zeg). Maar al m'n spulletjes beginnen een plekje te krijgen. Ook heb ik ter versiering een doos Heineken verknipt en aan de muur gehangen. Tja, je moet er toch wat van maken. Kzal in de US eens ff op zoek gaan naar een mooie-vrouwen-blad voor een meid met nietjes in der tietjes. Zie ik tenminste elke dag een mooie vrouw.... :-)

 

Ik zal in Yanksonville wel ff kijken voor zo'n polaroid zonneklep. Merk toch dat ik(vooral met verrekijken) beter m'n bril op kan hebben. Ach en anders moet ik maar ff wachten op de post. Trouwens Pa, je had het erover dat die Yanken zogenaamd allemaal heel vriendelijk(maar oppervlakkig) zijn. Ik hoorde aan boord dat de US Coast Guard ten alle tijde een drill mag/kan houden. Oftewel, als je net lekker in je kooitje ligt kun je weer aantreden omdat ze je dan ff aan een verhoortje onderleggen. Dit alles mbt veiligheid. We hebben dus vandaag met die drill geleerd wie onze ISM manager in A'dam is en je moet ze kunnen vertellen wat de security level op het moment is. We zullen het wel zien.

 

Nu kap ik er weer mee. Ga zo denk ik ff in de messroom kijken wie daar nog zitten.

 

Groeten aan iedereen, ik zal in Jacksonville ff bellen, hoeven jullie niet voor thuis te blijven ofzo, neem desnoods de mob. mee.

 

Groeten Jorg

 

 

http://www.eset.com

 

 

Pos:  31* 39.'6 N      78* 50.'4 W

Date: 17-03-06

Time: 0700 BT = 1200 UTC = 1300 Nederlandse Tijd

 

Goedemorgen/middag,

 

Hier weer een bericht vanaf de Stadiongr8. Gisteravond vertrokken uit de US van A. Jeetje zeg, een hele aparte ervaring, wat een volk, die Yanken. Wat je al zei pa, overal in de winkels is: "Hello good afternoon", "How are you", I'm fine, thank you"

Het schijnt dus dat dit heel normaal is daar. Nou als ik in Coevern'ville in de winkel kom, vraagt er nooit iemand hoe het met me gaat(tenzij het een bekende is). Nou goed, dat weer achter de rug.

 

Zijn woensdag aangekomen in Jacksonville(Florida), ben die morgen om 0400 begonnen op de brug, 0730 ff onbeten. Toen terug naar boven want om 0800 kwam de loods aan boord en moest Jorg de rivier op sturen(St. Johns River). Af en toe behoorlijke stroming maar ik vond zelf eerlijk gezegd dat het wel goed ging. Tja, er word je precies door die loods gezegd wat je moet doen. De loods kauwt je precies voor wat je moet gaan sturen. Dit moet de roerganger altijd herhalen ter bevestiging: "Port ten!"

, "Port ten..", "Midship!", "Midship!", "Steady as she goes!", "Steady as she goes"......."Steady on 269, sir" "Alright thank you helmsman". Dat is zo'n beetje hoe het 1,5 uur ging. Laatste half uurtje heeft een A/B het van me overgenomen, kon ik nog mooi ff wat foto's knippen van langs de rivier enzo.

 

Om 1100 ongeveer lagen we vast. Was om 1200 vrij om de wal op te gaan. Zijn alleen ff bij het zeemanshuis(dat dicht was....?) geweest om te bellen. Toen tegen 1730 gegeten en om 1800 heeft een man v.h. zeemanshuis ons naar de Best Buy gebracht om te shoppen. Best Buy is gewoon een soort Media Markt. Zou je denken dat die in de US veel groter en uitgebreider is, nou dat viel mij dus tegen. De CD afdeling was wel heel uitgebreid, maar voor de rest, tja grote TV's, grote koelkasten(met TV/Radio.....wil ik ook!!) en no meer van dit soort cliches.

 

Later zijn we naar de Wal-Mart gegaan. Dit was wel enorm groot. Wal-Mart is een mega grote veredelde supermarkt. Je kunt er dus ook sportspullen kopen, jachtgeweren(ook paintball, was leuk in de MK of ruim geweest), vishengels en prut, plenty speelgoed(alles op batterij zowat). Heb er een medium Maglite gekocht. 22 $ ofzo, geen idee wat dat in Nederland kost maar ik moest toch iets kopen..... Ook heb ik hier zo'n klepje voor op m'n bril gekocht, past goed.

 

Gisteren ben ik ook nog ff wezen shoppen met de 2e WTK en de 3e stuur. Die moesten ff wat voor hun vriendinnen kopen en ik had ook niks te doen verder. Heb toen ff een rugtas gekocht(Real Adidas, 30$ Discount!!, was maar 10$!!).

Ook heb ik nog ff een PC-game gekocht, voor als ik me ga vervelen hier.

 

Ik zal gauw ff een cd-tje branden met foto's. Kunnen die ook mooi op de site bij de verhalen. Moet ik trouwens bij die foto's ff zeggen wat en waar het ongeveer is?? Of vogel je dat zelf wel uit..? Laat dat ff weten.

Ik kap er weer mee, moet zo de wacht overgeven aan de kapitein.

 

Groeten Jorg

 

 

Pos:  44* 27' N      57* 20' W

Date: 20-03-2006

Time: 0620(BT) = 0951(UTC) = 1051(NLT)

 

Hey!

 

Hier weer mail vanaf de Stadiongr8. Alles goed daar?? Hier alles prima. Las dat oma weer in het ziekenhuis lag? Is er al bekend wat er aan de hand is? Hoop dat ze snel weer beter is. Ook leuk dat opa en oma zo geinterreseerd zijn in de verhalen. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte.

 

We varen nu richting Botwood(Canada) waar we denk ik morgenmiddag aankomen. De zee is weer wat wilder geworden. Komen nu in de buurt van New Foundland en daar schijnt het rond deze tijd van het jaar wel eens slechter weer te zijn geweest. Nu valt het nog wel mee.

 

Was het weekend eens een keer lekker vrij. Lekker beetje uitgeslapen(niet zoals thuis hoor....!). De buitentemperatuur is nu iets onder nul denk ik. Dat betekent dat we (ik denk straks) de dekwasleidingen gaan drainen. Anders vriest de boel kapot in Canada. Gisteren ook nog ff met de 3e stuurman het drinkwater uit de freefallboat gehaald tegen bevriezing.

 

De 3e belde me zaterdagavond tegen 2030 op in m'n hut, of ik iets leuks wilde zien. Dus ik naar boven, voeren we midden in de zeerook. Heel mooi gezicht. Dit verschijnsel ontstaat wanneer koude lucht over warm water(uit de golfstroom) waait. Er hing dus een dikke "rookwalm" over de zee. Erg mooi.

 

Later ben ik zaterdagavond naar de recreation-room gegaan, waar Jeroen, een paar AB's en later de kapitein een biertje zaten te drinken. Vrijdagavond ook ff foto's van schepen zitten kijken in m'n hut met de kapitein. Heb nog wat leuke er tussen voor je, pa. Kerkjes en Wono's die jij denk ik nog niet hebt.

 

Ik zal ze bij het cd-tje opzetten die ik vanaf Botwood op wil sturen. Heb de namen vd digitale foto's ff veranderd. Er staat nu niet meer CIMG 3543, maar heb het veranderd in wat er gebeurt, of waar we varen ofzo. Wel handig leek me voor als je ze bij m'n verhalen op de site wil zetten. Je moet ze niet allemaal plaatsen hoor!! Gewoon de leuke, mooie foto's(zijn er wel een boel trouwens). Kijk maar wat je doet.

 

Ik wil Ulli&Gerard, Geert, Robbin, Cris, Inge, Harold, Sidney, Marijke, Benny en iedereen die ik nu vergeet ff heel erg bedanken voor de kaartjes. Ik had denk ik de meeste post daar in de USA. Hahaaha, erg leuk!!!

 

Ik ga nu weer stoppen, tot gauw!!

 

Oma heel veel beterschap vanaf zee, ik zal aan je denken!

 

Groetjes Jorg

 

  

Pos.: 49* 35' N      55* 03' W

Date: 21-3-2006

Time: 1055(BT) = 1424(UTC) = 1524(NLT)

 

Hallo!!!

 

Hier een berichtje vanuit Canadees vaarwater. Lopen momenteel Botwood aan. Al wat drijvend ijs enzo gezien maar verder geen ijsbergen ofzo. Gelukkig maar want dat is al eens eerder misgegaan hier in de buurt. Gisteren de Grand Banks of New Foundland gepasseerd. Volgens mij is daar toen de Tietanic gezonken. Wij niet dus.

 

Lopen momenteel 5 knoopjes, zodat we om 1430(BT) bij het loodsstation zijn. Dan beginnen ze dacht ik om 1600 met laden. Maar ze kunnen natuurlijk pas beginnen als wij vastliggen en open hebben gegooid.

 

Heb ik trouwens een vraagje: weten jullie ook of er nog geld op m'n bankrekening staat?? Wilde namelijk in de US geld opnemen(moest met m'n creditcard) maar dat ging niet helemaal goed. Kijk even als jullie willen op een afschrift ofzo.

Hoef geen bedragen te weten ofzo maar gewoon of er plenty of weinig op staat. En weten jullie ook of het IBG geregeld is??

Nou ik hoor het wel. Bel straks of morgen ofzo wel ff als ik aan de wal ben.

 

Groetjes Jorg

 

 

Pos.: Botwood(Newfoundland, Canada)

Date: 27-3-2006

Time: 1340(BT) = 1710(UTC) = 1810(NLT)

 

Hoi!!

 

Hier weer een berichie van mij. Hoe is het daar?? Hier alles prima(nog steeds). Hoe gaat het nu met oma? Hoop al wat beter! Heb ook ff wat kaartjes gekocht hier voor oma, en opa en oma. Kon alleen niet echt leuke kaartjes vinden met iets van "Groeten uit Botwood". 'T zijn dus vrij saaie kaartjes geworden.

 

Liggen nu nog in Botwood maar vertrekken vanmiddag tegen 1600 ongeveer. Ik heb de laatste dagen hier in de haven wacht meegelopen van 0800 tot 1200 en dan 's middags weer van 1600 tot 1730. Niet echt heel interresant ofzo, die rolletjes papier. Af en toe zit er een beschadigde bij en die moet je dan opschrijven.....BOOOORRRING!!

Maar goed, het schip heeft z'n buikje bijna vol dus dan gaan we weer varen!

 

Zaterdag zijn we wezen stappen. Vlakbij het dorp zit een bar-dancing(lees schuur omgetoverd tot...). De kapitein, 1e stuur, HWTK, 3e WTK en Jeroen en ik uiteraard gingen als "Jan Kaas op Safari" . We zijn eerst ff in Botwood wezen inpilsen. Daar was geen klap te doen want er was ijshockey op tv.

In die kroeg zat ook de "supercargo". Dit is iemand die ter plaatse de lading enzo regelt. Deze man werkte gewoon voor Spliet en wanneer er een Splietboot in Canada komt vliegt hij er vanuit Nederland heen. Hij en nog een local gingen dus ook mee naar "Chantell's". Klinkt als een.....Maar het was dus een normale bar-dancing. Was in 't begin erg rustig maar na een half uurtje begon het vol te lopen(en wij ook ;-) ). Beetje dansen met die meiden enzo, prima vermaakt. Ook heb ik ff de 3e WTK ingemaakt met poolen(hij speelde in Estonia altijd Roesiean Biellieard) Met grotere ballen en kleinere gaten......wat ik daar van moet denken.... Nou goed, 4 potjes gespeeld, 3 gewonnen dus dat vond ik wel knap van mezelf.

 

Vanaf morgen(dinsdag) ga ik in de vetput aan 't werk. Ben benieuwd. Als eerste "grote" klus staat een van de hulpmotoren op het programma. Deze is toe aan z'n 1000-uren beurt. Heb de manuals al in m'n hut om uit te zoeken wat er dan allemaal moet gebeuren enzo. Lijkt me best interresant. Het enige wat me tegen lijkt te vallen aan de vetput is het uitzicht(dat je niet meer hebt dus). Komen we straks San Juan binnen, sta ik beneden bij de manoeuvreerstand. Ach dat hoort er ook bij, ff klagen als Nederlander he.

 

Trouwens heb jullie vanochtend(middag voor jullie) geprobeerd te bellen maar er nam niemand op(Pa lag zeker te slapen). Toen heb ik opa en oma ff gebeld. Vonden ze erg leuk. Heb eerst een half uur staan kl*ten om uit te vinden hoe dat werkt, met zo'n pre-paid telefoonkaartje, is overal weer anders.....na lang proberen en die telefoon(kaart) ongeveer 10 keer vervloekt te hebben is het me dus toch gelukt.....nemen ze niet op!! Lekker is dat :-P Geintje!!

 

Aankomend weekend dus San Juan, ben erg benieuwd. Lijkt me erg mooi. Hoop dat er tijd genoeg is om van het Caraibische leven te genieten. Lekker zwemmen ofzo, beetje op t' strand liggen....vrouwen kijken.....cocktailtje derbij. We zullen wel zien.

Misschien is het wel zwaar rotweer daar, maar dat zal wel meevallen.

 

Heb begrepen dat het in Santa Marta(Columbia) word afgeraden om de wal op te gaan. Schijnt dat een matroos(filipijn) daar bedreigd is door een lokale drugsbende om cocaine mee te smokkelen naar Canada, zo niet dan werd z'n familie om zeep geholpen.....Lekker dan!! Hij heeft het dacht ik wel gedaan(omdat ie 7 kleuren scheet natuurlijk) maar is uiteindelijk gepakt. Heeft toen zitten janken en uitgelegd hoe het zat en is er nog vrij goed vanaf gekomen. Maar als dat "Negatief Reisadvies" al is opgeheven wil ik daar toch ook wel ff de wal op. Tot nu toe overal kunnen doen en die traditie wil ik graag hoog houden.

 

Ik ga nu weer stoppen, zal eens ff alles in m'n hut zeevast zetten(schijnt dat we strakjes in een beetje slecht weer komen). En daarna eens die manuals doorlezen.

 

Groeten aan iedereen daar!!

 

Vanuit een fris Botwood,

 

Jorg

  

 

Pos: 33* 32' N      58* 21' W

Date: 30-3-06

Time: 1920(BT) = 2320(UTC)= 0020(NLT)

 

Hey!!

 

Als eerste, gefeliciteerd PA!! En nog vele jaren! Ook namens de bemanning(denk ik). Zal er met Jeroen 1 op drinken.

Ben dus vanaf afgelopen dinsdag in de MK begonnen. Bezig geweest met 1 vd 3 hulpmotoren, die was toe aan z'n 1000-uren beurt.

Omdat de 2e WTK de 4-8 wacht loopt loop ik die ook 's middags met hem mee zodat ik kon helpen met de hulpmotor(en 's ochtends van 8-12 ook met hem). 's Ochtends de smeerolie wat er nog in het carter zat eruit gezogen en verder wat geholpen. 's Avonds van 1600 tot 2000 ook weer geholpen met verstuivers demonteren en de verstuivertips+naald in de Carbon-remover(koolstof verwijderaar). Heb een paar afgekeurde verstuivertips+naald ook in die prut gegooid zodat die mooi schoon zijn, kan ik ze in R'dam aan jullie meegeven.

 

Gisterochtend de wiper geholpen met het 1 en ander heetstoken en losslaan. 's Avonds ook weer naar beneden, toen hebben we de laatste verstuiver afgeperst, dan test je en stel je hem af. Ging vrij goed voor de eerste keer. Vanochtend ook weer in de MK geweest, rondgeneust, omdat de meester wil dat ik een plattegrond maak van de MK zodat ik weet waar alles zit. Daarna moet ik ook een leidingschema maken van de het SeaWater, FreshWater, HFO(Heavy Fuel Oil), Lubrication Oil en MDO(Marine Diesel Oil).

Daar leer ik natuurlijk een boel van, kruipen en klimmen in de MK om die leidingen te volgen. Schetsjes maken en uitwerken op de klaptop in AutoCad(Ieliegal Koppie). Vanmiddag met de 3e WTK in de kranen geweest, de krans gesmeerd, alles onder het vet.

Handen, overall, lekker glibberig.....

 

Trouwens pa, er word bij Spliet nog steeds 24/dag wacht gelopen in de MK. Dat ligt volges mij ook aan wat de kapitein wil. Als er dan 's nachts geen storingen zijn gaan de WTK's bezig met onderhoud en dergelijke.

 

Zoals het nu gepland is, komen we 27 april aan in Rotterdam(Laurenshaven, Botlek) met 19000 ton Alumina(grondstof voor....?) vanuit Jamaica(Jah man!) Liggen daar met een beetje pech een week op de rede, omdat de lading nog niet in de haven is. Leg die boot dan aan de kaai zou je zeggen maar dat kost natuurlijk liggeld. Ook geen walpas dus de wal op met 1 of andere watertaxi zit er ook niet in....minder op zich. Dan moeten we maar in onze vrije tijd in de zon gaan zitten, beetje vissen, bbq-en....ook niet verkeerd natuurlijk. In Jamaica word die prut geladen in +/- 1,4 dag. 12000 ton/24uur, das best rap.

 

Nu eerst maar eens kijken hoe het in San Juan is, kzal ff wat mooie foto's maken. Vanaf de Atlantic, een fijne verjaardag en tot ergens eind april.

 

Groeten Jorg

 

 

 

Pos.: 22* 22' N      64* 06' W

Date: 1-4-06

Time: 1347(BT) = 1747(UTC) = 1847(NLT)

 

Moi!!

 

Hoest nou?? Hier alles goed hoor. Dus de verjaardag was wederom geslaagd? Kan ook niet missen he!? Dus als ik thuis kom kunnen we m'n foto's en films op bioscoopformaat bekijken?? Lijkt me leuk hoor.

Wat m'n vrienden betreft, kreeg in Jacksonville een kaartje van Robbin, Bokkie, Benny, Marijke, Inge en Harold. Ook nog een kaartje gehad van Geert. Verder niks eigenlijk. Ook geen mail ofzo. Maar ik moet zeggen dat ik ook niet veel anderen mail ofzo.

En ik ben er verder ook echt niet rauwig om. Ik vermaak me best hoor. En wat echte maten betreft, tja, ik zal niet zeggen als ik terug ben dat bepaalde mensen(die nix sturen) geen echte vrienden van me zijn. Het boeit me eerlijk gezegd niet. Aan boord heb je een beetje een nieuwe "familie/vrienden" je zit tch op een schip met 17 man(incl. Jeroen en ik) en moet samen de boot van A naar B varen. Al moet ik zeggen dat het wel leuk was geweest, wat meer interrese ofzo.....

 

Afgelopen week dus in de MK aan 't werk geweest. Dat was wel ff wennen na een maandje "relaxed" op de brug en aan dek. Al moest daar ook wel gewerkt worden, maar de omstandigheden zijn in de MK ook wel ietsje zwaarder en dat merk je zeker. Maar goed, lekker in m'n boxershort in de overall, dan waait de airco er wel lekker door hoor! Ben eergisteren en gisteren met de 3e WTK meegeweest om de kranen te vetten. Moest ik een emmer vet omhoog die kraan in hijsen(in de kraan kolom). Dat lukte me niet echt(lees echt niet). Dus hij lachen en mij vertellen dat ik maar eens wat krachttraining moet gaan doen(hij heeft gelijk). Kwam ik gisterochtend uit m'n hut, lagen er twee halters(gemaakt van verstuivertips van de hoofdmotor voor m'n deur)  Hoorde later bij de koffie dat de meester die daar had neergelegd. Zei toen dat die dingen aardig zwaar waren om mee te beginnen, kreeg ik tussen de middag 1 halter, gemaakt van verstuivertips van de hulpmotor. Vond het wel geinig, dat ze dat deden.

 

Zat ik vanochtend met de meester aan 't ontbijt, vertelde die dat de hulpmotor die we van de week een 1000-uren beurt gegeven hadden, koelwater lekkage had. Dus ben ik na het ontbijt weer daar mee wezen helpen. Pakking bleek niet goed te zijn, kop eraf, alles beetje schoonmaken(mooi klusje voor de stag) en de kop zat er eind van de morgen al weer op(2e WTK was vannacht al begonnen). Vanmiddag om 1600 gaat hij weer op wacht en dan maken we het af.

 

Morgenochtend om 0700 verwachten we bij het loodsstation van San Juan te zijn. Das op zich een beetje vroeg voor de zondagmorgen(helemaal voor mij.....;-) ) Maar dat houd in dat we rond 0800 voor de kant liggen. En de meester zei me al dat ik dan mooi de wal op kon. Dus ga ik eens ff op zoek naar een El Cheapo vishengel(aangezien we in Jamaica een paar dagen voor anker in een baai liggen). Ook zal ik eens op zoek gaan naar wat leuke souvenirs voor thuis. San Juan is idd Puert Rico maar dat is een soort staat van de US, net als Hawaii zeg maar, men spreekt er over het algemeen Spaans maar de meeste inwoners zijn 2-talig(ook Engels dus). Kzal voor je kijken pa, of ze er wat lekkere sigaartjes hebben. Heb er nu al zin in, SAN JUANITA, here we come!! Liggen er maar 1 dagje trouwens, das wel jammer.

 

Wat de foto's betreft, die heb ik in Botwood mee gegeven aan de agent(die regeld ook dat de post in Nederland komt). Ook nog een kaartje voor Opa+Oma en Oma Marg. Milou heb ik ook een kaartje gestuurd ivm haar nieuwe woning. Ik probeer zo in elke haven iemand iets te sturen zo dat iedereen zo'n beetje aan bod komt.

 

Over dat Rotterdam verhaal, pin je er nog maar niet op dat dat de 27e word hoor. Dat is de Estimated Time of Arrival = Verwachte Tijd van Aankomst. Denk dat het nog wel een dagje later kan worden(misschien wel 2). Dat kan ik helaas pas vrij kort van te voren zeggen.

 

Brenda Wubbema dacht nog dat er in Botwood meer was gebeurt dan alleen dansen, nou dat niet hoor. Wij stonden allemaal aardig in de Canadians Regular-marinade dus dat werd em niet.... En in Columbia zal het zeker wel kalm aan worden, aangezien daar een soort van negatief reisadvies geldt voor de bemanning. Dus waarschijnlik niet de wal op daar. Misschien als we met een grote groep gaan, maar dat denk ik niet, want die flippen liggen allemaal behoorlijk vroeg te pitten. Moeten we voor straf maar in de zon aan dek zitten. Beetje vissen en slap ouwehoeren. Ow wat erg!

 

Zal bij vertrek uit San Juan ff een filmpje schieten tijdens het starten van de hoofdmotor, is wel spectaculair op zich. Jeroen kan dat heel leuk imiteren(hij heeft het immers al een paar keer mee mogen maken). Zal papa even blij maken

 

Las in de krant(via email krijgen we de text) dat er op het 't Klooster kindsoldatenlijkjes gevonden waren? Dacht dat dat alleen in Arme landen voorkwam.....tja zo zie je maar weer, Coevorden heeft een enorm rijke geschiedenis. Moeten we maar blijven schrijven dan(die geschiedenis).

 

Ik denk dat ik jullie nu wel weer aardig op de hoogte heb gebracht van de laatste ontwikkelingen op de Stadiongr8. Dus stop er nu maar eens mee(is denk ik ook de langste mail tot nu toe, maar ik had nu mooi ff tijd).

 

Ik weet niet wanneer ik weer mail, denk dat het na vertrek San Juan word. Eerst maar eens zonnebraden :-)

 

Prettig weekend!! En de groeten,

 

Jorg

 

 

Pos: Santa Marta(Columbia)

Date: 6-4-2006

Time: 1832(BT) = 2332(UTC) = 0032(NLT)

 

Buenos Noches,

 

Hoe is het daar?? Hier prima. Liggen nu in Santa Marta dus. In Columbia. Nou wat een feest. Mogen niet eens de wal op..... Das echt minder. Als ik 's ochtends wakker word en uit het raam kijk zie ik gewoon het strand op 5 minuten lopen. Nou ja, niks aan te doen, veiligheidsmaatregelen van Spliethoff.

 

Zijn hier gisterenochtend aangekomen, ben toen om 0530 in de MK begonnen. Meegelopen met de 2e tijdens de stopprocedure v.d. hoofdmotor. Wel interresant. Later hebben we de economizer(is een warmtewisselaar in de uitlaatgasleiding) schoongemaakt. Wat een teringzooi is dat zeg. Soot(spreek uit: soet) is echt vieze rommel, en dan viel dit nog mee. Het is gewoon roet eigenlijk maar dan van HFO. Zitten dus aardig wat zure en giftige stoffen in. Na het schoonspuiten van die economizer moest ie dan gedraind worden. Bleek dat die drain-leidingen ook al aan het doorrotten waren. Die soot vreet overaal in na enige tijd. Dus na het drainen die pijpen losgemaakt, en in de werkplaats worden ze nu weer gefixt met 1 of ander goedje(zal morgen ff voor de naam kijken).

 

San Juan was trouwens wel erg leuk om de wal op te gaan. Ben na het manouevreren nog bij het bunkeren geweest. Hadden die Pedro en Antonio de slang voor de HFO niet leeggemaakt met als gevolg dat wij de vloer van ons bunkerstation vol zware olie hadden, stelletje PUTAS!! Nou nou, zo kan ie wel weer Jorg. 's Middags ben ik toen met de 2e en 3e WTK en Jeroen de wal op gegaan. In San Juan heb je eigenlijk 2 centra, The Old City(Touristisch) en San Juan nogwat. Wij dus naar dat touristische deel geweest. Echt een mooi stadje zeg!! Aardige mensen(uiteraard), boel mooie vrouwen, leuke winkeltjes en lekker weer!!

's Middags wezen shoppen. Tegen 6uur onze ex 2e stuur(uit Litouwen) gebeld of hij nog wat wilde afspreken(lees: eten en bier drinken). Toen met z'n allen wat gegeten in een leuk restaurantje. Daarna zijn Jeroen en ik nog ff gebleven tot een uur of 11.

Zijn ff pilsje wezen doen in het Hardrock Cafe van San Juan(zit wereldwijd) en daarna naar een soort poolcafe met een dancing. Daar speelde een erg goed caraibisch bandje en de(grote!!) dansvloer was dan ook steeds gevuld met dansende mensen. Heb besloten dat ik maar eens een beetje in de Latin en de Spaanse taal moet gaan verdiepen ;-)

 

Vanavond is er een receptie aan boord. De agent en charteraar komen, en ook de klanten die uiteindelijk het papier gebruiken voor kranten komen langs. Gaan ze een beetje borrelen op de brug geloof ik. Kwam net die agent al met 1 of andere mooie chicka op de brug, ze is er nog steeds geloof ik..... :-p Zal zo es vragen of ik er kan helpen ofzo....ghighi!!

 

Erg leuk trouwens pa, dat die Ome Nico je gemaild heeft. Zo kom je steeds meer oude bekenden tegen ofnie? Maar ik heb hem geloof ik nooit gezien op onze school, weet iig niet wie het zou moeten zijn. En ma sloopt de boel dus thuis....Nou na m'n stage dan sjorren we de boel wel ff zeevast thuis, kan ze niks meer stukmaken. Met de krachttraining ben ik eigenlijk nog niet begonnen maar denk dat ik maar gewoon hard door moet blijven werken, eten en drinken en dan komt het wel goed.

 

Ik ga nu stoppen, want er is een kaper op de kust geloof ik ;-)

 

Groeten vanuit Santa Marta,

 

Jorg

 

 

Pos.: 11* 14'N      74* 18 W

Date: 7-4-2006

Time: 1406(BT) = 1906(UTC) = 2006(NLT)

 

Buenos Tardes,

 

Hier weer bericht vanaf de Stadiongr8. Zijn net vertrokken vanuit Santa Marta. Gisteren was er dus een soort receptie op de brug. Ter gelegenheid van de grootste verscheping papier naar Santa Marta ooit. Nou nou, 7000 ton papier!! Maar goed, voor die mensen was dat dus aardig wat. Was erg tam allemaal. Stuk of wat van de klanten waaronder 4 mooie senorita's. De leukste sprak geen Engels zei ze. Bleek later dat ze dat wel een beetje deed maar het niet zo goed durfde omdat ze bang was fouten te maken....hahahahaha!!! Loserina!!

 

Vanochtend allemaal militairen aan boord om te zoeken naar verstekelingen en het Colombiaanse witte goedje: cocaine. Hele MK werd doorzocht(incl. onder de plaat), duikers onder het schip en meer van dat soort fratsen. Als je echt zou willen, vinden ze die zooi toch nooit. Maar 't schijnt dat ze meestal vantevoren al wel weten of er gesmokkeld word met het schip en dan zoeken ze natuurlijk net zo lang door tot ze het vinden. Niks gevonden natuurlijk dus nu maar op pad naar Rocky Point(Jamaica man!!).

Daar komen we morgen al aan en gaan we minstens 6 dagen op de rede liggen wachten. Lading is er nog niet maar wij al wel.

 

Pa vroeg me dus wat ik mooier vind: Brug/dek of de machinekamer. Nou ik kan nog niet echt kiezen, maar weet wel dat ik het uitzicht en het buiten werk erg mis. Qua temperaturen ofzo maakt het geen klap uit hier, aan dek is het ook 40* C. Ik weet het echt nog niet. Misschien dat ik later toch het liefst de ene reis als stuurman, de andere als wtk ga varen(als dat mogelijk is natuurlijk).

In de haven hebben de WTK's het wat relaxter dan de stuurlui idd. We werken dan van 8 tot 5 en de wacht heb je dan een hele dag(24uur). Dag erna heeft een andere wtk de hele dag wacht.

 

Wat dat takenboek betreft, valt reuze mee op zich. De meester zei me dat ie het onzin vind om nu al dingen af te tekenen. Dat komt wel tegen het eind een keer. Ook omdat je in het begin veel meeloopt of schoonmaakt, simpel werk dus. Verslagen moeten wel gemaakt worden(elke maand 1) dus daar zullen we wel mee bezig moeten. De eerste(Safety: brandbestrijding) heb ik al opgestuurd naar Zwolle.

 

Wat die cd met foto's betreft, vind ik idd ook wel een beetje raar. Hebben oma en opa en oma al wel een kaartje gehad?? Die heb ik namelijk tegelijkertijd vanuit Botwood verstuurd. De post leveren we in bij de Kapitein en die geeft het dan mee aan de agent die het weer verstuurd naar Spliethoff. Misschien zoekgeraakt ofzo?? Hoop dat ie nog voor Rotterdam er is anders heeft het weinig nut gehad om ze op te sturen. Laat het aub ff weten als de post er is geweest(ook in Almelo) dan weet ik de status een beetje.

 

Hoe is het nu met oma? Is ze al weer thuis? Hoop dat het beter met haar gaat. Dat gedoe elke keer. Niet leuk hoor.

En verder in Coevorden?? Vast wel okee allemaal. Koninginnedag zit er weer aan te komen. Lekker hele dag beetje pilsen. Nou ja, er moet ook gewerkt worden dus doe ik dat maar ;-)

 

Ik ga er een eind aan draaien. Ga verder met de plattegrond van de MK en als die af is ga ik leidingschema's maken van ballastwatersysteem, bilgesysteem, smeeroliesysteem, brandstofsysteem en nog 1. Erg leerzaam, hele stukken onder die plaat kruipen en klimmen met + 40* C. Nou ja, hoort er ook bij.

 

Groeten Jorg

 

 

 

Pos.: 17* 47' N      77* 06' W

Date: 12-4-2006

Time: 1800(BT) = 2300(UTC) = 0000(NLT)

 

Hallo allemaal,

 

Hoe is het?? Hier alles goed. Hoe gaat het met Oma?? Knapt ze al weer wat op?? Ik hoop het voor haar. Groetjes van Jorg

 

We liggen sinds zaterdag voor anker voor de kust van Rocky Point(Jamaica). We moeten wachten op de lading(19000ton alumina) voordat we aan de kant gaan.

 

Ben nog steeds in de MK aan het werk en het bevalt me nog steeds goed. Er worden aardig wat grote klussen gedaan en ik kan dan vaak wel meehelpen. Ze hebben gisteren en eergisteren de zeewaterkoelers schoongemaakt. Het zijn platenkoelers met elk 166 platen. In die groeven zat wat vuil waardoor de koelcapaciteit afneemt, wat weer nadelig is voor je koeling van zowel de hoofdmotor en de hulpwerktuigen. Ik heb de inlaatfilters opengemaakt, schoongemaakt en weer dicht gezet. Verder wat simpele klusjes er omheen gedaan.

 

Zondag heb ik met de 2e WTK het smeerolie filter van de hoofdmotor opengemaakt en vervangen. Dat is een ronde pot met daarin een heleboel filterkaarsen. Die ouwe hebben we de rubbertjes af gehaald en in de Carbon Remover gezet, de ringetjes op de reserve set gedaan en weer in elkaar gezet. Wel leuk om te doen. Moet wel secuur gebeuren omdat anders die filterkaarsen er scheef in zitten.

 

Vanochtend zijn de 2e en 3e WTK in de sludgetank geweest om de drap van de bodem te scheppen. Ik stond met de wiper boven bij het mangatdeksel om de emmers op te hijsen en in een drum te gieten. De 2e en 3e WTK kwamen compleet onder de sludge uit die tank. Voor de leken; sludge blijft over na het separeren(centrifugeren) van smeerolie, zware olie en marine diesel olie. Alle vaste deeltjes, water en andere prut wat je in bovenstaande niet wil hebben komt in die tank terecht. ook als wij iets met diesel schoongemaakt hebben mikken we dat in de sludgetank(via een trechter van 1 vd separatoren(centrifuges)).

Dikke bagger watr daar dus in zit. Maar dat hoort er ook bij.

 

Vanmiddag is de olie gestookte boiler weer open geweest om schoon te maken. De meester heeft besloten dit elke maand te doen omdat ie heel snel vol roet en prut zit. Tijdens die klus ben ik met de 2e de pijpentunnel(vanaf MK tot bijna vooraan) wezen inspecteren. In deze tunnel lopen bijvoorbeeld pijpen voor ballastwater, pijpen voor MDO en HFO vanaf de tanks naar de MK en thermische olie naar de tanks toe om de brandstoffen op temperatuur te houden. We hebben gekeken naar lekkages, beschadigingen aan het vlak(jaja, de Stadiongr8 heeft 2x aan de grond gezeten op bijna dezelfde plek). Er was weinig bijzonders te vinden, enkel een paar flenzen die wat lekten, die zullen we ff een x weer aan moeten zetten.

 

Om nog ff terug te komen op een vraag van de Wubbjes: Canadian Regular is een Canadees bier, waarmee we onszelf die betreffende stapavond in de marinade hebben gezet.

 

En Annemie en de rest van de fam. Bos: Die foto's kan ik niet ontvangen, m'n pa kan me alleen text sturen omdat het anders te duur word voor Spliethoff. Maar ik geloof zeker dat jullie een leuk hotel/vakantieoord hebben gekozen. Veel plezier daar!!

 

Enne, de Prix, die texten van jouw moet je me maar eens uitleggen als ik er weer ben. Korrels zout waren niet genoeg.

Bedankt voor je mail, hou em hoog!! Groetjes aan Door.

 

Wat zout betreft, ik zweet me hier zo kapot he, soms doe je amper wat en loopt het zweet je alweer over het voorhoofd. Heb ik  haast nooit dat m'n koppakking lekt, maar hier....En als je dan je bovenlip proeft(sorry mensen......) is dat gewoon zout.

Gelukkig zorgt die kok(en ik zelf) er wel voor dat je weer genoeg binnenkrijgt want dat vlees is altijd lekker gekruid en zout.

 

Ik weet niet of ik iedereen al bedankt had voor de post, maar in ieder geval bedankt allemaal. Vind het erg leuk als er weer 5 a 6 enveloppen voor mij bij zijn. Heb twee touwtjes(als soort waslijn) in m'n hut gehangen en daar hangen ze dan aan. De kaartjes met Coevorden enzo heb ik aan de muur geplakt. Erg leuk. Zo'n hut is anders ook maar een beetje saai dus maak ik er zelf wel wat van.

 

Mooi Lisanne, dat het Peerdeweekend geslaagd was. Maar waarom sta jij in vredesnaam met een pyamabroek over je hoofd je tanden te poetsen??? Vind je het gek dat die Duitsers om je lachten?? Ik niet...hahahahah!!!!

Wat die opleidingen betreft, denk er maar goed over na. En trouwens, wat het varen aangaat, je hoeft natuurlijk ook niet in de vetput aan 't werk. Je zou ook stuurman(vrouw dan) kunnen worden. Moet je ook wel es met de handen wapperen aan dek, maar het is een stuk minder technisch als je dat bedoelt. Denk er maar eens goed over na. Dat hoef ik gelukkig niet meer. Moet nu na gaan denken hoe de leidingschema's in elkaar zitten hier aan boord. Enne, die mailtje vind ik totaal niet erg om te krijgen, lul maar wat raak, die gastenboek shit kan pa me wel sturen.

 

Ik weet niet of ik wat vergeten ben, maar ik zou het niet weten. Ga er nu maar weer mee stoppen. Verder met Autocad leidingschema's tekenen en filmpjes van de handycam compileren. Ben er gister met de 2e WTK eens voor gaan zitten. Heb een aantal leuke dingen gefilmd die ik dan achter elkaar zet en er een muziekje onder plaats. Erg leuk!!

 

Groeten aan iedereen vanaf de rede van Rocky Point(Jamaica)

 

Booyakaah!!

 

Jorg

 

 

Pos.: ten anker, Rocky Point, Jamaica

Date: 15-4-2006

Time: 1922(BT) = 0023(UTC) = 0123(NLT)

 

Goedenavond allemaal,(hier ist tenminste avond)

 

Weer een berichtje vanaf een ten anker liggende Stadiongracht. Hoe is het daar?? Hier alles haaks hoor. Lekker weer nog steeds.

 

Gisteren hebben ze(WTK's) geprobeerd om de nooddiesel-generator bij te zetten op het net. Omdat we bezig gaan met de expansietank(koelsysteem) van de hulpmotoren(generatoren). Het bij-schakelen ging wel goed alleen na een half uur werd de motor te warm, waarna we weer terugmoesten op een hulpmotor(met generator). Heb ik vandaag met de 2e de boel schoon gemaakt.

Zat aardig wat china-klei(van een voorgaande reis) in de radiateur. Aangezien deze motor z'n koeling moet hebben van die radiateur i.c.m. een grote fan(ventilator) was het dus goed dat we em schoongemaakt hebben.

Hebben de nooddiesel-generator nu +/- een half uur bij staan en zo te horen gaat het nog goed. Het eerste half uur hebben we er nog een beetje bij gestaan(op 't achterdek dan) om zo af en toe de temperatuur te bekijken. Bleef goed dus weer een succesje geboekt vandaag, das toch wel leuk dan. Daar doen we het voor.

 

Ook zijn we tussen de bedrijven door bezig met sludge-drab(zie eerder bericht) te verbranden. In de MK staat een Incinerator(vuilverbrander) waarin we een boel kunnen verbranden op een schone manier. De vuilnis van iedereen uit z'n hut, karton en papier en dus ook die sludge. We hebben nu nog ongeveer 2 drums staan(het waren er bijna 3). We verbranden dan alleen de dikke drab die de 2e en  3e WTK uit die tank hebben gehaald. Door de zwaartekracht zakt die drab naar onderen, ik schep zo af en toe het "water" (zwart water, dat dan weer wel) er vanaf terug de sludgetank in. Op deze manier blijft er dus alleen drab over wat te verbranden valt.

Misschien vrij on-interresant voor sommigen maar ik kan het beter een beetje uitleggen dan valt het te begrijpen. En denken de mensen niet dat alles maar gewoon over de muur(= in de zee) gemikt word. Daar zijn we vanaf gestapt. De meester vond dat niet kunnen en heeft toen met de vorige 1ste stuur een nieuw soort vuilnisplan opgezet. Heel simpel hoor, maar wel effectief. En een stuk milieu-vriendelijker.

 

Het luie zweet trouwens, is inmiddels zo lui niet meer. 's Ochtends het wakker worden gaat goed(voel me nog wel moe uiteraard) maar na een half uur merk je dat niet meer. Ik slaap erg goed hier moet ik zeggen. En momenteel geen geslinger van het schip.

Trouwens, toen we onderweg waren naar Botwood heb ik tijdens het geslinger 'snachts gewoon een nog volle doos cola(vierkant en lang) aan 1 kant onder m'n matras gedrukt. Werkt perfect!! Lekker rustig pitten. Doos bier had gekund maar dan lig ik een beetje te klem in m'n kooi.

 

Hoe vond Oma het uitje naar de stad?? En is ze al wat beter te pas?? Dat hoop ik wel. Haar kaartje heb ik gewoon naar de TH Ainsworthlaan(adres had ik in m'n mobiel staan) in Almelo gestuurd. Vreemd dat ie er nog niet is. Die van Opa en Oma dan?? Iets van gehoord toevallig?? Nou ja, ik stuur nog wel een x weer 1tje ergens vandaan.

Leuk dat het feestje van Nita geslaagd was en de verrasing is ook erg leuk. Gefeliciteerd nog vanaf deze kant!!!

Dus jij was paashaas voor de ouwe dakkies?? Jij was dus zogezegd, het haasje!? Hahaha. Nou ja, zolang je het maar leuk vind toch?

 

Dus Rotterdam was geslaagd Lisanne?!? Mooi zo. Dat het centrum zo mooi ruim en modern is hebben we te "danken" aan een boze meneer ongeveer 60 jaar geleden. Die vond het nodig dat de binnenstad van Rotterdam platgegooid moest worden. Nou ik weet het niet hoor, ik denk dat ik zo'n oud stadje toch mooier vind. Amsterdam, San Juan(oh ja Jorg, daar ben je pas 1x geweest). Nee serieus, dat vind ik mooier. Maar goed, modern, strak en ruim kan ook mooi zijn. Met wie was je eigenlijk dan? Karin en...?

Ben niet nieuwsgierig, wil gewoon alles weten.....hahaha.

Wat lui zwijntje betreft, ik moet na vertrek hier maar weer eens nodig met m'n leidingschema's aan de gang. En dan wil ik ook eens gaan trainen. Er staat hier een hometrainer en een roei-machine. Denk dat ik die laatste maar es ga doen. 2e stuur doet het ook en dan kunnen we onze tijden/afstanden op gaan schrijven en zo een beetje mekaars tijd te verbreken. Hij doet het alleen al wat langer dus zal dat eerst nog niet gaan.

 

Ik kap er nu weer mee. Ga zo ff beneden een potje pakken met de 1ste stuur, zijn ankerwacht(zeer saai) zit er nu op(dat betekent dat ik al meer dan een half uur zit te typen).

 

Groeten vanaf de Stadiongracht,

 

Jorg

 

 

Van: STADIONGRACHT [mailto:master.PDBY@globeemail.com]

Verzonden: zaterdag 15 april 2006 2:59

Aan: a.vandooren@hetnet.nl

Onderwerp: Goedenavond....

 

 

Pos.: ten anker, Rocky Point, Jamaica

Date: 15-4-2006

Time: 1922(BT) = 0023(UTC) = 0123(NLT)

 

Goedenavond allemaal,(hier ist tenminste avond)

 

Weer een berichtje vanaf een ten anker liggende Stadiongracht. Hoe is het daar?? Hier alles haaks hoor. Lekker weer nog steeds.

 

Gisteren hebben ze(WTK's) geprobeerd om de nooddiesel-generator bij te zetten op het net. Omdat we bezig gaan met de expansietank(koelsysteem) van de hulpmotoren(generatoren). Het bij-schakelen ging wel goed alleen na een half uur werd de motor te

warm, waarna we weer terugmoesten op een hulpmotor(met generator). Heb ik vandaag met de 2e de boel schoon gemaakt.

Zat aardig wat china-klei(van een voorgaande reis) in de radiateur. Aangezien deze motor z'n koeling moet hebben van die radiateur i.c.m. een grote fan(ventilator) was het dus goed dat we em schoongemaakt hebben.

Hebben de nooddiesel-generator nu +/- een half uur bij staan en zo te horen gaat het nog goed. Het eerste half uur hebben we er nog een beetje bij gestaan(op 't achterdek dan) om zo af en toe de temperatuur te bekijken. Bleef goed dus weer een succesje

geboekt vandaag, das toch wel leuk dan. Daar doen we het voor.

 

Ook zijn we tussen de bedrijven door bezig met sludge-drab(zie eerder bericht) te verbranden. In de MK staat een Incinerator(vuilverbrander) waarin we een boel kunnen verbranden op een schone manier. De vuilnis van iedereen uit z'n hut, karton en

papier en dus ook die sludge. We hebben nu nog ongeveer 2 drums staan(het waren er bijna 3). We verbranden dan alleen de dikke drab die de 2e en  3e WTK uit die tank hebben gehaald. Door de zwaartekracht zakt die drab naar onderen, ik schep zo af en

toe het "water" (zwart water, dat dan weer wel) er vanaf terug de sludgetank in. Op deze manier blijft er dus alleen drab over wat te verbranden valt.

Misschien vrij on-interresant voor sommigen maar ik kan het beter een beetje uitleggen dan valt het te begrijpen. En denken de mensen niet dat alles maar gewoon over de muur(= in de zee) gemikt word. Daar zijn we vanaf gestapt. De meester vond dat niet

kunnen en heeft toen met de vorige 1ste stuur een nieuw soort vuilnisplan opgezet. Heel simpel hoor, maar wel effectief. En een stuk milieu-vriendelijker.

 

Het luie zweet trouwens, is inmiddels zo lui niet meer. 's Ochtends het wakker worden gaat goed(voel me nog wel moe uiteraard) maar na een half uur merk je dat niet meer. Ik slaap erg goed hier moet ik zeggen. En momenteel geen geslinger van het schip.

Trouwens, toen we onderweg waren naar Botwood heb ik tijdens het geslinger 'snachts gewoon een nog volle doos cola(vierkant en lang) aan 1 kant onder m'n matras gedrukt. Werkt perfect!! Lekker rustig pitten. Doos bier had gekund maar dan lig ik een

beetje te klem in m'n kooi.

 

Hoe vond Oma het uitje naar de stad?? En is ze al wat beter te pas?? Dat hoop ik wel. Haar kaartje heb ik gewoon naar de TH Ainsworthlaan(adres had ik in m'n mobiel staan) in Almelo gestuurd. Vreemd dat ie er nog niet is. Die van Opa en Oma dan?? Iets

van gehoord toevallig?? Nou ja, ik stuur nog wel een x weer 1tje ergens vandaan.

Leuk dat het feestje van Nita geslaagd was en de verrasing is ook erg leuk. Gefeliciteerd nog vanaf deze kant!!!

Dus jij was paashaas voor de ouwe dakkies?? Jij was dus zogezegd, het haasje!? Hahaha. Nou ja, zolang je het maar leuk vind toch?

 

Dus Rotterdam was geslaagd Lisanne?!? Mooi zo. Dat het centrum zo mooi ruim en modern is hebben we te "danken" aan een boze meneer ongeveer 60 jaar geleden. Die vond het nodig dat de binnenstad van Rotterdam platgegooid moest worden. Nou ik weet het

niet hoor, ik denk dat ik zo'n oud stadje toch mooier vind. Amsterdam, San Juan(oh ja Jorg, daar ben je pas 1x geweest). Nee serieus, dat vind ik mooier. Maar goed, modern, strak en ruim kan ook mooi zijn. Met wie was je eigenlijk dan? Karin en...?

Ben niet nieuwsgierig, wil gewoon alles weten.....hahaha.

Wat lui zwijntje betreft, ik moet na vertrek hier maar weer eens nodig met m'n leidingschema's aan de gang. En dan wil ik ook eens gaan trainen. Er staat hier een hometrainer en een roei-machine. Denk dat ik die laatste maar es ga doen. 2e stuur doet

het ook en dan kunnen we onze tijden/afstanden op gaan schrijven en zo een beetje mekaars tijd te verbreken. Hij doet het alleen al wat langer dus zal dat eerst nog niet gaan.

 

Ik kap er nu weer mee. Ga zo ff beneden een potje pakken met de 1ste stuur, zijn ankerwacht(zeer saai) zit er nu op(dat betekent dat ik al meer dan een half uur zit te typen).

 

Groeten vanaf de Stadiongracht,

 

Jorg

 

 

Pos.: nog steeds Rocky Point, Jamaica

Date: 15-4-2006

Time: 1630(BT) = 2130 (UTC) = 2230(NLT)

 

Hey!

 

Hier maar weer weer een berichtje vanuit Jamaica(nog steeds voor anker). Vandaag dus bezig geweest met het koelsysteem voor de hulpwerktuigen. Vanochtend eerst de expansietank(soort expansievat als van de cv maar dan groter) leeg gedraind. Daarna de prut er uit gehaald en schoongespoten. Verliep allemaal heel soepeltjes. Daarna moesten de thermostaat-kleppen van het koelsysteem vervangen worden. Bleek dat we de verkeerde op voorraad hadden. Dat was zwaar kloten natuurlijk. Het was al bloedheet binnen omdat de airco ook uit stond. Uiteindelijk met de oude thermostaatkleppen de nieuwen aangepast en nu staat alles weer bij. Gelukkig zeg. Het was me een potje heet in de accomodatie. Niet te doen.

 

Het is echt heet in de tropen, heel vochtig ook. Maar op zich vind ik dat zweten wel lekker. En het is ook gezond.

 

Wat die sludgetank betreft, ik heb het nog ff nagevraagd, er word geen LEL meting gedaan. Wel lucht(zuurstof) percentage. Die moet dacht ik minstens 21% zijn. Daar hebben ze zo'n kastje voor. Die geeft ook nog alarm bij 19% en 17% ofzo.

 

Leuk dat je weer een slipcursus hebt pa. Wij hebben zo af en toe ook wel cursussen aan boord. Maar dat zijn eigenlijk meer drills. Zal straks op de grote plas wel weer komen. Jeroen en de stuurlui hebben hier trouwens wel met de MOB-boot en de vrijeval-boot gevaren. Vroegen nog wel of ik mee ging, maar vind niet echt gepast om aan de meester te vragen of ik mee kan gaan varen. Alles is nog te interresant in de MK.

 

Je was benieuwd waar we naar Rotterdam naar toe gaan? Ik hoor hier veel lui dat het waarschijnlijk Rauma(S-klasse thuishaven) N-Amerika word of Antwerpen-->Bilbao-->Carib. Maar dat zullen we ook op de grote plas wel horen. Met de paasdagen liggen we nog te laden. Hoorde net van die ouwe dat we morgenvroeg(zondag) voor de kant gaan. 19000ton gaan we laden. +/- 12000ton/dag(24uur) dus reken maar uit. Maandagavond varen denk ik. Eindelijk, heb wel weer zin in een beetje varen. Kan ik weer wat meer tijd aan school gaan besteden enzo.

 

Ik wilde trouwens ff vragen, over het bezoek in Rotterdam kunnen jullie misschien ff met kantoor bellen en vragen naar een nummer van de agent in Rotterdam. Daar moeten jullie je namelijk ff bij melden ivm melden aan de poort. Aangezien de veiligheid in havens e.d. aardig streng is(Maritime Security Level 1) moet je je kunnen identificeren aan de poort, en ze willen waarschijnlijk vantevoren weten wie er komen voor welk schip.

 

Ik ga nu kappen, spreek jullie gauw!!

 

Groeten van Jorg

 

 

Pos.: Rocky Point Jamaica

Date: 17-4-06

Time: 0911(BT) =1411(UTC) =1511(NLT)

 

Hey allemaal,

 

Hoe is het daar? Lekker rotweer zekers? Nou hier vallen de paashazen van het dak. Tis buiten denk ik een graad of 35. Alles goed hier verder.

 

Zijn dus gisterochtend voor de kant gegaan om met laden te beginnen(eindelijk). Ze hangen hun slurf in ons ruim en blazen er dan ff 19000ton alumina-poeder in. Gaat heel snel.

 

Ben gisterochtend begonnen om 0530 met het starten van de hoofdmotor. Toen tegen 0800 ontbeten en daarna gaf de meester me een dag vrij. Hadden de afgelopen dagen ook al aardig wat uren gemaakt daar beneden dus dat was wel lekker. Vroeg ik hem gisteravond of er voor vandaag nog wat te doen was, kreeg ik te horen dat ik nog een daggie vrij heb. Ben net nog wel ff wezen kijken toen de meester de nokken-as aan ´t inspecteren was. Ben denk ik 10minuten beneden geweest. Het is nu heet in de vetput, niet te doen. 46 graden ongeveer!!!

Dat komt omdat alle ventilatie dichtzit omdat we die alumina-poeder niet binnen willen hebben. Pfffffff, blijf vandaag wel weg daar. Ga zo met m´n takenboek(leidingschema´s) bezig. Lekker koel in m´n hut.

 

Aan boord word er niet echt Pasen gevierd ofzo. Die flippen zijn wel allemaal gelovig maar van de officieren geloof ik niemand. De meester in ieder geval niet, niet sinds de thermostaatkleppen verkeerd geleverd werden in ieder geval. De flippen hebben al vanaf donderdag(witte donderdag ofzo?) Holiday(is vrije dagen, geen vakantie). Toen dus goede vrijdag, holy Saturday en gister en vandaag dus Pasen. Niet dat ze helemaal niets hebben gedaan hoor maar ze zaten vrijdag met z´n allen heel braaf een film over Jezus te kijken. Volges mij zijn ze als het ff kan ;-) echt niet zo braaf hoor. Als ik sommige verhalen moet geloven.

 

Ik kreeg van Edwin en Linda in een mailtje de vraag hoe ongeveer ik m´n vrije tijd doorkom hier. Ik heb het eventjes voor jullie uitgelegd.

 

Hoe ik hier m´n vrije tijd door kom willen jullie NIET weten!! Nee grapje! Dat valt best mee hoor. Op zee loop ik in de machinekamer van 0800-1200 en van 1600-2000. Om 1200 stoppen we dus ongeveer. Soms ff snel douchen, en dan met z´n allen tot 1245 wat drinken en een beetje kletsen in de messroom(de woonkamer zeg maar). Na het eten gaan de meesten die wachtlopen slapen maar ik ga dan meestal met m´n schoolwerk bezig. Tot 1600 en dan weer de vetput in. Dan om 1730 weer eten en daarna tot 2000 weer beneden aan t werk. Dan om 2000 is de 1ste stuurman ook klaar met z´n 1600-2000 wacht en gaat hij nog ff eten en drinken we meestal met z´n drieën ff een pilsje. Ook komt Jeroen nog wel es langs in m´n hut. Zitten we een beetje te ouwehoeren, chippie derbij, muziekje luisteren. Kortom: ik vermaak me wel.

 

Als we in de haven of (zoals paar dagen terug) voor anker liggen, lopen de machinisten(en ik dus) havenwacht. Dat is van 0800 tot 1700 met tussendoor om 1000 en 1500 koffie en tussen de middag hetzelfde ritueel als hierboven. De drie machinisten lopen dan om de 3 dagen wacht vanaf 1700 tot 0800 de volgende dag.

 

Op de brug is het ietsje anders: Op zee begin ik om 0600 op de brug. Tot 0800 om te ontbijten. Daarna word er als het kan(meestal wel) aan dek gewerkt. Er is altijd wel wat te doen dus dat is mooi. Dan om 1000 koffie bij die ouwe op de brug en daarna weer tot 1200 aan dek. Dan uiteraard ook weer het lunchritueel en daarna ben ik ook weer vrij om met school bezig te gaan ofzo. Dan om 1600 tot 1730 ben ik dan ook meestal nog op de brug. Soms na het avondeten ook nog.

In de haven heb je het aan dek een stukje drukker dan in de machinekamer. De zeewachten gaan meestal gewoon door omdat er vaak 24/dag geladen of gelost word. Er moet tijdens het laden/lossen natuurlijk altijd een stuurman aan dek zijn om de boel te controleren. Ik hield me dan ook bezig met het controleren van de lading(beschadigingen opschrijven) en ook het peilen van de ballasttanken deed ik. Op de brug/dek ben je dan meestal wel na het avondeten al vrij en dan kijken we(2e, 3e stuur, kapitein en ik) vaak een filmpje in de messroom.

Dat was wel zo´n beetje hoe een dag in de vetput en op de brug/dek er uit ziet voor mij. Hoop dat het een beetje duidelijk is.

 

Ga nu ff koffie drinken beneden (Tis alweer 1000)………. Daar was ik weer. Hoorde net dat we morgen rond 0800 vertrekken. `t schiet mooi op dus. Denk dat het ± 11 ½  dag varen is naar Rotterdam dus ± de 29e komen we aan.

 

Hoe gaat het met oma?? Word ze al weer wat beter te pas?? En heeft ze m´n kaartje al ontvangen(en opa en oma ook)?? Nou ik hoor het wel.

 

Pa, zou je eens op internet willen zoeken naar een licentie en stad voor het spel “Ports of Call XXL”??? Volgens mij is er een site(www.serials.ws) waar die te vinden is. Kan dat spel nu namelijk steeds maar ´n uurtje spelen. En ja, ik werk ook wel aan m´n takenboek/leidingschema´s, maar af en toe moet ik ook ff ontspannen. Als je dat ff een x zou willen mailen(als je het gevonden hebt) zou dat wel leuk zijn.

Ik stop er nu weer mee. Was weer een lange mail. Ga nu verder met het zeekoelwatersysteem tekenen in autocad. Iedereen nog bedankt voor de berichtjes en de post in Jamaica!!!

 

Groeten Jorg

 

P.S. Zouden jullie onderstaande stukjes naar de betreffende personen willen doorgeven/mailen??

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stukje voor Lisanne:

 

Hey zus, alles goed?? Hier wel dus! Ik weet het nog wel ja, ikke die reclame van de auto af krabben terwijl nog niks zeker was, hahahaha. En vraag Marc maar eens oftie bij die kerk in Coevorden nog een keer een punttang van mij vernaggeld heeft. Hij moest even een draadje aansluiten in een meterkast maar had zo snel geen punttang bij de hand. Dus ik leen hem die van mij. Stond er een beetje bij te kijken hoe die dat ging doen. Raakte die mafkees ineens een andere schroef, of draad ofzo waar gewoon spanning op stond. Paf!!! Allemaal vonken en stukkies van die punttang van mij af. Allebei aardig geschrokken(ik vooral) en maar lachen. Ja dat was altijd wel lachen als ik met hem op pad moest. Doe em de groeten van me.

 

Die Stefan Farkas is zo´n beetje de grootste hark die daar met stropdas rondloopt. Schele Donder!! Denkt altijd dat ie grappig is enzo. Pfffff, loser!! Wel balen dat dat feessie dus f niet doorging. Tja zul je altijd zien, zeg je dat je niet kunt ofzo, blijkt het later wel te kunnen. Nou ja, volgende keer beter zullen we maar zeggen.

 

Als jij naar Salou gaat zal het nog wel krap worden denk ik om naar Rotterdam te komen. Anders word het voor jou ook een boel gevlieg heen en weer. Ik laat zo snel mogelijk weten wanneer we aankomen maar dat kan ik helaas pas vrij laat zeggen. Je hoort het nog wel van me. In ieder geval bedankt voor je weer-3000-tekens mailtje. Erg leuk altijd om weer mail te krijgen.

 

Groetjes je Breur

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stukje voor Edwin en Linda:

 

Dag oom en tante,

 

Bedankt voor het mailtje!! Het bevalt me inderdaad erg goed. Dus Edwin is de fietsendealer van Enschede aan ´t worden? Hahaha, sjacheraar. Maar leuk dat je in je vrije tijd wat kan sleutelen en er ook nog wat centen mee verdient. En je bent onder mensen. Die “fiets” hier aan boord word ook nog wel eens wat aan gesleuteld. Vooral aan de groepies er omheen. Allerlei koelsystemen, filters en nog meer wat we de laatste dagen hebben onderhouden. Alleen nog geen kopers geweest.

Ik ben trouwens ook maar eens begonnen met sport. We hebben aan boord een home-trainer en een roei-machine. Die laatste heb ik vrijdagavond gebruikt. 4km in 23 minuut nog wat. Nou dat viel nog best tegen maar ik kon natuurlijk niet voor de 4000 mtr al afhaken dus heb em vol gemaakt. Ach, als ik dat elke dag doe, en ook nog eens flink aan t werk ben dan komt het wel.

Wat m´n kapsel betreft, het begint al weer een beetje langer te worden. Ben vlak voor vertrek naar de kapper geweest en aan boord is ook wel een matroos die kan knippen maar misschien laat ik het eerst nog ff groeien. Aan boord doe je dus helemaal niks aan je haar behalve wassen dan. Echter, als we de wal op gaan moet het er natuurlijk wel een beetje goed uitzien voor de vrouwen ;-). Ik kap er nu mee. Bedankt voor jullie mailtje en tot gauw!!!

 

Groetjes Jorg    

 

 

Pos.: 24* 36' N      63* 43' W

Date: 20-4-2006

Time: 1402(BT) = 1802(UTC) = 1902(NLT)

 

Hey mensen,

 

Hier maar weer een mailtje van mij. Hoe gaat het daar?? Hier alles prima. We varen idd weer. Zijn maandagochtend rond 0930 vertrokken. Eerst weer gezocht naar verstekelingen en duikers onder het schip naar drugs. Daarna konden we vertrekken.

Wat dat lossen in Rotterdam betreft(3 dagen). Het lossen gebeurt waarschijnlijk met grijpers en het laden met een "Soot", een omgekeerde stofzuiger. Dat ging erg snel(12000 ton per dag).

 

Jeroen en ik ruilen na vertrek vanuit Rotterdam. Dan zitten we beide ietsje langer dan een maand maar halverwege een reis is niet echt handig. En ik heb het waarschijnlijk na Rotterdam ook mooi voor mekaar op de brug. De voorlopige planning na Rotterdam is namelijk laden in Antwerpen, Bilbao en Santander om vervolgens te gaan lossen in La Guaira(Venezuela), Willemstad(Curacao), Puerto Cabello(Venezuela), Point Lisas(Trinidad) en Matanzas(Orinoco River, Venezuela). Weer een Carib-reisje dus!!! Het is uiteraard nog niet zeker maar hoop echt dat het doorgaat. De Carib is me(ondanks dat ik in de vetput zat) goed bevallen. Maar goed, bij Spliethoff ben je pas zeker dat je ergens heengaat als je er te lossen ligt.....hahaha!!

 

De lading die we daar zullen lossen bestaat uit staalladingen, projectladingen, general cargo en 16 20ft. containers. Ook weer eens wat anders dan rolletjes papier. Lijkt me echt geweldig al die haventjes en stadjes(als we tenminste de wal op mogen).

In Jamaica had het wel gemogen maar waar wij lagen was niks. Alleen die pier met slurf die je ruim vol alumina stort en thats it!!

De Wubbjes vroegen of er ook vrouwen(van bemanning) meevoeren. Momenteel niet maar toen we in Rauma aan boord kwamen waren de vriendinnen van de 3e stuur en de 3e WTK aan boord. Zij hadden een stukje meegevaren(Kotka, Rauma). Verder nog geen vrouwen aan boord gehad behalve in de havens van de customs en dat waren niet echt knappe dames ofzo.

 

De slipcursus ging dus weer mooi? Was dat weer in Rijssen?? Jeroen had het erover dat er bij Lelystad ook 1 zat. Als ik dat zo moet geloven heb je die Vulva weer aardig op z'n staart getrapt?? Ach nee, dat was vast niet nodig met van die gladde banen.

Ik verwacht idd wel dat er genoeg droog hout is als ik in juni/juli thuiskom. Lekker bij het vuurtje zitten. Ouwehoeren(zoals de wiper = flip) ook al de hele tijd zegt. Hahaha, wat een lollig kerel is dat. Steekt die 3e WTK de hele tijd de gek aan als tie niet kijkt...gheghe.

 

Ik ga nu weer stoppen. Het volgende mailtje zal ik ff doorgeven wat ik graag aan jullie af wil geven. Ben er achter dat ik aardig wat teveel spullen bij me heb. Dat horen jullie de volgende keer!

 

Groetjes aan iedereen!!!

 

Jorg

 

Received: from GCC at Globe Wireless;

Fri, 21 Apr 2006 12:15 UTC

Message-id: 195675760

 

 

Pos.: 30* 54' N

      50* 33' W

Date: 22-4-2006

Time: 1320(BT) = 1520(UTC) = 1720(NL zomer)

 

Hello,

 

Hier weer een berichtje van mij. Hoe is het in Nederland?? Op de Atlantic alles okee. Tot nu toe goed weer. Hoe is het met oma? Gaat dat weer een beetje beter?? Jan Grobbe nog gefeliciteerd met je 50ste verjaardag. Leuk feestje gehad zeker?? Vast wel.

Hoe het er nu uitziet komen we zaterdagavond/nacht aan in Rotterdam, dus opzich kunnen jullie die zondag wel langskomen. Is Lisanne dan al op vakantie??

 

Wij gaan straks BBQ-en op het achterdek. Zal wel gezellig worden. Een paar flippen zaten gisteren al die kok te jennen dat ie vroeg naar z'n nest moest ivm de BBQ. Hahaha, en die kok zuur. Hij werkt al best veel, van 0600 tot 1900. Echte pauzes heeft ie niet. Constant bezig met ons ontbijt, lunch en avondeten. Ach ja, had ie maar geen kok moeten worden.

 

Ik loop nog steeds in de MK van 0800-1200 en van 1600-2000. Aan het einde van beide wachten vul ik ook het machinekamer logboek in. Daarin moet je o.a. vermelden wat de gemiddelde uitlaatgassentemperaturen zijn, brandstof druk en temperatuur, smeerolie druk en temperatuur en nog veel meer. Op zich helemaal niet moeilijk ofzo. Bijna alles kun je van de computer aflezen. Voor een paar dingen moet je ff een klein rondje door de MK maken. Toch ga ik binnenkort eens alles zonder computer invullen.

Aangezien lang niet alle schepen zo'n computer hebben(zelfs sommige S-schepen niet).

 

Gisteren tijdens de 1600-2000 wacht begonnen met het gangbaar maken van een paar peilkokers. Deze zitten in de MK en moeten daarom zelfsluitend zijn(dmv een pedaal en een gewicht). Omdat het een koker van een ballasttank betreft zit dat mechanisme nogal vast door al het zout en roest. Gisteren het ding losgehaald en in de werkplaats schoongemaakt. Vandaag nieuwe gaatjes geboord en tapje er doorheen gehaald omdat de boutjes doorgezaagd waren door moi. Het mechanisme weer aan die peilkoker gezet.

Werkt nog steeds niet helemaal goed maar de meester vertelde dat dit met een klap met een hamer op te lossen was. Dit gaan we dus maandag ff proberen.

 

Verder eigenlijk weinig bijzonders te melden. Zouden jullie in Rotterdam wat extra sportsokken(mt 39/41 ofzo) mee kunnen nemen?? Deze verwissel ik namelijk met dat warme weer vooral minstens 2x per dag. Verder weet ik zo niks behalve dat jullie wat overbodig spullen mee naar huis kunnen nemen als het mogelijk is. Heb echt te veel meegenomen, goeie leer voor de volgende keer.

 

Ik stop er nu weer mee, ga weer aan m'n leidingschema's werken zodat ik de meester die kan laten zien straks.

 

Groeten Jorg

 

  

Pos.: 38* 30 N

      33* 05 W

Date: 24-4-06

Time: 2056(BT) = 2156(UTC) = 2356(NLT)

 

Hey!!

 

Hier weer een berichie vanaf de Stadiongracht. Goed weekend gehad allemaal? Ik wel(en de rest ook wel dacht ik zo. Zaterdag hebben we ge-bbq-ed op het achterdek met z´n allen. Was erg gezellig. We hadden er lekker zonnig warm weer bij. Lekker beetje vleesjes op ´t vuur doen en eten en drinken. Radio naar buiten gezet. Na de bbq hebben de Kapitein, Jeroen en ik nog ff een biertje gedronken in m´n hut en toen zijn we maar eens te kooi gegaan. Al met al erg geslaagd.

 

Gisteren(zondag) was ik de hele dag vrij en heb dus maar eens lekker uitgeslapen. Na het middageten heb ik een boek uit de boekenkast gepakt en ´s avonds wastie uit. Las lekker makkelijk weg dus dat ging vrij snel.

 

Vandaag de nieuwe week weer begonnen en dat ging mooi kallempjes aan op zich. Eerst van 0800 tot 1200 gewerkt. Ben verder gegaan met die peilkokers gangbaar te maken. Daarna na het eten tegen 1330 weer naar beneden om leidingen, pompen en afsluiters te achtervolgen voor m´n leidingschema´s. Best wel lastig af en toe maar wel leuk dat je uiteindelijk steeds meer leert over de verschillende systemen.

 

Ik wil trouwens graag zo snel mogelijk weten wie er wanneer in Rotterdam langs willen komen. Graag voor woensdag laten weten via mail aan m´n ouders. Denk eerlijk gezegd dat maandag of dinsdag word voor de meesten aangezien het weekend Koninginnedag is. Maakt mij verder niet uit, ik regel wel vrij voor bezoek. Dus mensen, nogmaals, ff zo snel mogelijk aan m´n ouders laten weten dan kunnen die mij mailen. Ik zorg dan dat de namen op de lijst komen zodat jullie bij de poort(van de haven) alleen ff legitimatie moeten laten zien.

 

Trouwens de Spliethoff mail(naar bemanning van guests) werkte het weekend niet, ik weet niet of er wat gemaild is maar het kwam dus niet aan. Vanavond werkte het wel weer maar er was nog niks voor mij bij(Snif…..;-) )

 

Okee, ik denk dat het wel weer was voor nu. De groeten aan iedereen en misschien tot zondag, maandag of dinsdag.

 

  

Groeten Jorg

 

P.S. Pa en Ma, zouden jullie willen kijken naar 1 of 2 korte broeken. En dan het liefst iets steviger dan ik nu heb. Spijkerstof of katoen ofzo. De maat is nog steeds S. En misschien een flesje douchegel(of 2 in 1). Weet eerst zo niets meer maar als ik nog ergens op kom horen jullie het nog van me.

 

 

Pos.: 41* 32' N

      25* 41' W

Date: 25-4-06

Time: 2050(BT) = 2050(UTC) = 2250(NLT)

 

Hoi!

 

Hoest nou?? Hier alles prima. Dus Jan's feessie was geslaagd?? Mooi zo. En met de kachelnachies zit het dus ook wel goed??

 

Waarschijnlijk komen we te liggen in de Luarenshaven(nr. 4310). Maar de kapitein had nog geen bevestiging gekregen daarover.

 

We varen sinds vandaag weer eco-speed omdat kantoor zegt dat we geen haast hebben omdat er toch pas maandag begonnen word met lossen. Hoe dan ook komen we wel zaterdag aan. Tegen 1030 bij de loods en dan tegen 1400 voor de kant.(ongeveer, weet natuurlijk niet hoe het loopt).

 

Over dat meevaren Pa, moet je ff bellen met bemanningszaken. Wat de Kapitein betreft is het geen enkel probleem, het is immers maar een paar uurtjes varen naar Antwerpen. Kun je mooi doen toch??\

 

Wat die spullen betreft, ik zou graag 5 paar sportsokken(donker, zelfde dikte ongeveer wat ik normaal heb) willen, stuk of 3/4 washandjes(doe maar gewoon oude), van dat douchespul(had ik gister dacht ik ook gemaild). En zou je misschien een paar dvd-tjes kunnen kopieeren??(Lama's, Jiskefet(Lullo's en crediteuren debiteuren)) Zijn namelijk allemaal leuke korte stukjes.

 

Kijk maar wat er lukt. En bel maar es met kantoor over het meevaren.

 

Ik ga nu ff m'n leidinggschema's die ik vanmiddag op klad heb gemaakt uitwerken. Spreek jullie gauw!!

 

Groeten Jorg

 

P.S Wanneer ging zus nou naar Salou???

 

 

Hoi

 

Hier ff een snel berichtje van mij. Zou als ik jullie was nog ff contact opnemen met de agent(Theo vd Wilt) van Gans Transport BV omtrent het bezoek zondag. Had er niet op gerekend dat Rieks en Annemie mee zouden komen en had dus fam. van Dooren(3

pers.) opgeschreven. Het lijstje is ondertussen al de deur uit dus bel ff met die man: +3110 501 3455 dan moet het wel goed komen.

Nou tot zondag dan he!!

 

Groetjes Jorg

 

Brgds

Alex Houben

 

Stadiongracht/PDBY

Sat-B phn: 324646610

Sat-B fax: 324646615

Sat-C: 424646610

email: pdby@globeemail.com (subscribers only) Mob phn: +31651151449 (when vessel in port)

  

Received: from GCC at Globe Wireless;

Thu, 27 Apr 2006 15:51 UTC

Message-id: 196029310

 

 

Hey allemaal!

 

Bijna weekend!! Alles goed daar aan de wal? Hier aan boord alles prima. Het werken in de vetput bevalt me nog steeds. Heb gisteren het bunkerstation aan stuurboord gangbaar gemaakt. Een bunkerstation is een klein hokje aan dek waar je de slang(en) van de bunkerboot aan kunt koppelen. Op die manier word het schip "bijgetankt". Ook zit er een flens om sludge van het schip te pompen naar een vrachtwagen/boot die dat weer verwerkt. In Rotterdam krijgen we weer bunkers dus moesten de flenzen allemaal ff roestvrij gemaakt worden. Heb ook de bouten ff over de borstel gehaald en er een lik vet aan gedaan. Moet goedkomen met het bunkeren.

 

Vandaag heb ik van 8 tot 9 eerst nog ff achter de leidingen aan gelopen om vervolgens Alex(wiper) te helpen met het leegmaken van de bilge-separator. Bilges zijn soort putten onder de plaat in de machinekamer(en ook in de ruimen) waar al je lekvloeistof(water, sop, olie en andere troep) heenloopt. Dat pomp je als het te hoog komt te staan naar een Bilgetank waarin het opgeslagen word. Met die bilge-separator kun je dan de olie en andere rotzooi van water scheiden waardoor het water schoon genoeg word om over boord te pompen.

 

Ik ben na de koffie in(!) de separator geklommen met een blikje diesel en een stuk kopergaas om de resten olie/prut van de wand te halen. Is nog niet helemaal klaar maar daar ga ik dus om 1600 weer mee verder.

 

Wat die winteroverall betreft, die zijn we niet nodig hier. We gaan eerst nog niet naar Finland(maar wel naar de Carib) en we hebben zelf winteroveralls van Spliethoff. Toch bedankt voor het aanbod. Ik hoop dat het allemaal rond komt met het regelen van het bezoek maar daar vertrouw ik wel op. Zouden jullie trouwens ook nog ff een zakje zoute drop willen meenemen. Het liefst zo'n puntzak met verschillende soorten.

 

Jammer dat Lisanne al op vakantie is 't weekend. Nou ja, komt vast nog wel een x dat we in Nederland of Belgie komen. Volgende keer beter. Heel veel plezier in ieder geval in Salou en pas op elkaar.

 

Ik ga nu kappen, zal Hans nog ff mailen over maandag.

 

Groeten Jorg

 

 

Hoi allemaal,

 

Hoe gaat het?? Allemaal de koninginnedag overleefd? Ik wel, weinig gedaan(gewerkt).

Gisteren pa, ma, pa en ma Bos op bezoek gehad. Heb ze het schip laten zien en ik vond het erg gezellig. We hebben ff lekker ergens gegeten en daarna zijn ze weer richting Coevorden vertrokken.

 

Vandaag zijn Peter, Geert en Nieco op bezoek geweest. Was ook erg leuk. Heb ze ook ff het schip laten zien. Behalve dan het dek enzo want dat was allemaal nat en 1 grote bende. We zijn weer uit eten geweest(weer chinees...lekkah!!!) en daarna ben ik weer bij het schip afgezet.

 

Iedereen wederom bedankt voor de kaartjes, snoepgoed(fam. Smallegange) enzovoort. Ik stel dat allemaal zeer op prijs. Ondanks dat ik vaak vergeet mensen persoonlijk te noemen in m'n mailtjes vind ik dat echt super!!!

 

Verder eigenlijk weinig te melden, vandaag zijn ze begonnen met lossen maar tegen 1000 begon het te regenen en toen moesten de luiken weer dicht. Ik heb vanochtend bij het bunkerstation gestaan omdat we sludge(zie eerdere mail) af gingen geven. Heel saai, er hangt een noodstop-knop die ik in kan drukken als het begint te lekken ofzo. Gebeurde niks dus ook niks te doen.

 

Ik brei er weer een eind aan, weet eigenlijk niets meer te melden.

 

Groeten Jorg

 

P.S. Ik kreeg een mailtje van Jeroen Akkersloot, hij denkt dat ie in Houston, USA aan boord komt maar trek je daar niks van aan. Dat is alleen om bij het consulaat aan te geven "dat het mogelijk is" dat je naar de US gaat. Die brief is een bewijs van Spliethoff dat jij voor Spliet een visum nodig bent. Een soort reden om een visum te krijgen. Bij Spliethoff weten ze nog helemaal niet wat we na het Carib-reisje gaan doen. Maar haal gewoon dat visum en wacht af(houd contact met kantoor uiteraard).

 

  

Hey!

 

Hier weer een berichtje na lange(!) tijd vanaf de Stadiongracht. Alles goed daar?? Hier in Antwerpen wel hoor.

 

Hadden hier 2 dagen de TD van Spliethoff aan boord om weer te sleutelen aan het 1 en ander. We hebben gisteren en vandaag aan de regelaarstang(en) van de hoofdmotor gewerkt. Daar moesten een aantal onderdelen van vervangen. Gisteravond tot 2200 gewerkt maar vanmiddag om 1700(na ff proef te hebben gedraaid) was het dan ook af....Mooi!!!

 

Zei de 2e WTK voor het avondeten tegen me dat die stang er weer af moest omdat ie onderdelen niet goed waren. Ik dacht al bij mezelf: "das mooi kloten want dan word het nachtwerk". Toen ik hem na het eten vroeg of we er dan maar weer bij moesten zei hij dat ik hem er maar af moest halen dan ging hij wel ff slapen...haha. Dat was dus een grapje.

 

Heb net ff aan dek gekeken en wat fotootjes gemaakt. Er staat van alles en nog wat in het ruim. Kisten, shovels, vrachtwagens, lange stukken staal en nog veel meer. Aan dek werd toen ik buiten was een jacht geplaatst(op de luiken) en zie nu net dat er ook nog een grote ronde tank is geplaatst. Boel gesjor en gezaag in het ruim, maar dat word allemaal door de walploeg gedaan.

 

Heb wel zin om richting Spanje te gaan. Ik sta dan weer aan dek/op de brug. In Bilbao gaan we eerst spul lossen en daarna laden voor de Carib. Lekker weer een beetje buiten aan 't werk. Heb ik in Rotterdam ook wel gedaan(bunkeren) maar toen was het donker en/of regenachtig(= minder).

 

We hadden afgelopen week ook nog twee passagiers aan boord. Te weten: m'n vader en z'n collega(Kor Keller). De eerste avond hebben we gezellig met de rest van de bemanning(die nog op waren) een biertje(Cola voor Kor) gedronken, en tegen een uur of 0030 was het tijd om onze kooien op te zoeken. Kor kon wel ff een nachtje in het Hospitaaltje slapen en Pa hees zichzelf in het bovenste bed van m'n stapelbed.

 

'Sochtends met vertrek hebben ze gekeken in de machinekamer met het starten van de motor. Daarna heb ik ze nog ff de rest van de machinekamer laten zien om vervolgens op de brug te gaan kijken. Het was lekker weer dus op de brugvleugel was het goed vertoeven. We zetten vaart richting Antwerpen. Ik ben na tegen 1100 gaan helpen in het ruim om de boel aan te vegen. Er lag nog erg veel stof van de vorige lading(Aluminapoeder). Echt erg, heb je net geveegd ligt er alweer een dun laagje stof. Denk dat we ongeveer 6 a 8 bigbags(van 1 kuub) uit het ruim geveegd hebben. Al met al om 2130 klaar en toen maar ff in de messroom een pilsje gedaan.

 

Op de rede van Vlissingen, waar de 1ste loods alweer aan boord komt, moesten we trouwens voor anker omdat de loods nog niet beschikbaar was. Later hoorde ik dat het ook met een defect aan de sluis te maken had. Maakt verder niet uit, we moesten wachten. 0030 konden we dan eindelijk verder wat ondertussen wel betekende dat de passagiers ook nog een nachtje moesten blijven. Maar dat vonden ze geloof ik helemaal niet erg.

 

Ook hebben ze de vorige kapitein(er is in Antwerpen gister een nieuwe gekomen) uitgenodigd om eens op bezoek bij de NAM te komen. Ben benieuwd of hij dat gaat doen. Zou natuurlijk wel leuk zijn bij wijze van uitwisseling. Dat is afwachten. Gisteren konden we dan ook eindelijk weer afval aan de wal brengen wat inhield dat ik na het vertrek van Pa en Kor ben gaan sjouwen met vuilniszakken as(van de vuilverbrander) en zakken met blikjes en flessen. 's Middags kwam de nieuwe proviand(+/- 8 pallets) en dat moest ook allemaal naar binnen. Die chef was volges mij aardig gestresst z'n hele store sond vol en dan ook nog eens de gang er naar toe. Gelukkig konden we de pallets met onze eigen kraan aan dek zetten. Al met al weer een drukke dag gisteren.

 

Ik ga nu weer stoppen, ga ff kijken of we tv ontvangst hebben, kan ik ff nieuws kijken ofzo.

 

Groetjes en tot de volgende mail,

 

Jorg

 

 

Pos.: 043* 29' N      003* 46' W

Date: 10-5-2006

Time: 13:20(BT = NLT)  

 

Hoi,

 

Hoe is het daar?? Hier alles goed. We liggen vanaf 00:00 te anker voor Santander. Te wachten op de loods. Die komt om 14:00.

Maandagochtend kregen we tegen 06:00 de loods aan boord voor Bilbao. Lagen tegen 07:30 vast en de walploeg is om 14:00 begonnen met laden. We hebben in Bilbao alleen staal geladen. In balken en pijpen. 's Avonds om 18:00 stoppen ze en dus konden we dan mooi ff de wal op. Zijn toen in een Irish Pub in een voorstadje van Bilbao geweest. Was wel gezellig.

 

Gisterochtend om 08:00 weer aan dek omdat er weer geladen werd. Heb zowat de hele dag ruim 1(tussendek) in de gaten gehouden omdat daar een nieuwe Caterpillar shovel staat die ze niet met dat staal mochten raken. Ze hebben em uiteindelijk een paar keer zacht aangetikt waardoor er wat krassen in de verf van de bak zijn gekomen. Al met al geen extreme schade ofzo. Gisteravond tegen 20:00 zijn we toen weer vertrokken. Heb voor op de bak meegeholpen met "voor en achter". Daarna nog ff gebleven om van het uitzicht tijdens het naar buiten varen te genieten.

 

Zometeen dus Santander naar binnen. Gaan daar 15 containers laden en dan vertrekken we weer. Wat er in de containers zit vertel ik later wel(je weet nooit wie er mee leest.....).

 

Iedereen trouwens weer bedankt voor de berichtjes in het gastenboek. Ik ga nu stoppen. We gaan zo weer varen.

Heb in Bilbao trouwens geen post ontvangen, misschien zo in Santander.

 

Groetjes,

 

Jorg

 

 

Pos:  43* 28' N      11* 05' W

Date: 11-5-2006

Time: 1435(BT) = 1335(UTC) = 1535(NLT)

 

Hallo,

 

Hoe is het daar?? Lekker weertje? Hier gaat alles goed. Het weer is ook lekker. Zonnig maar uiteraard wel wat wind, al is het niet veel.

 

Gisteren zijn we dus tegen 1430 Santander binnen gelopen. De loods zou eerst om 1100 komen, dat werd uitgesteld naar 1400. Uiteindelijk kwam de loods pas tegen 1430. De kapitein had rond 1410 al een paar keer op norse toon die loods opgeroepen maar de eerste 2 keer geen antwoord. Uiteindelijk wel contact en toen kregen we te horen dat ie er aan kwam. Duurde nog 20 minuten. Ondertussen heb ik toen met 2 matrozen de loodsladder opgetuigd aan stuurboord. Daarna ben ik naar de bak gegaan om met de 2e stuur, bootsman en 2 matrozen stand-by te staan voor het "voor en achter" maken.

 

Toen we vlakbij de kade waren zagen we een grote containerkraan staan en dus dachten we dat dat mooi snel zou gaan met het laden. Niet echt dus. De kraandrijver werkte niet echt barre snel(en goed) en ook konden ze niet alle bays(dwarsscheepse rijen waar containers kunnen staan) bereiken omdat de lifthuizen daar in de weg staan. Dus toen is de 1ste stuur in de kraan geklommen en heb ik met de 2e stuur en een stuwadoor(van de wal dus) de overige(8 vd 16) op hun plek gezet. Tegen 1930 waren we klaar, en om 2030 zijn we weer gaan varen.

 

Wat die containers van gisteren betreft, daar zit dus explosief materiaal in. Wat weet ik wel maar lijkt me niet handig om dat op internet te zeggen. Helaas pindakaas.

 

Gisteravond ook nog ff met de chef(kok) voetbal gekeken. Middlesbrough tegen Sevilla 0-4. Ik heb alleen de 2e helft gezien maar vond het wel leuk om weer eens wat voetbal te kijken. Dat ga ik met het WK strakjes ook zeker missen. Maar pa zou natuurlijk wel de wedstrijden voor me kunnen "tapen" op DVD. Zou erg leuk zijn. Kan ik van 't zomer als ik thuis ben alles nog ff nakijken.

 

Vanochtend ben ik met de bootsman wezen spitten. In de Alumina-poeder welteverstaan. We hadden op de rede van Vlissingen richting Antwerpen ongeveer 5 big-bags uit het ruim geveegd, en die stonden nog aan dek. Die hebben we dus ff vakkundig over de muur geschept. Opgeruimd staat netjes. Daarna hebben we nog wat opgeruimd en de zoetwaterslang naar het voordek uitgerold omdat daar de boel moest worden afgezoet. Dat houd in dat je alle zoute troep van het zeewater wegspuit met zoetwater. Na de koffie gingen de matrozen namelijk de slechte/roestige plekken bikken en schilderen.

 

In Bilbao heb ik dat trouwens ook gedaan. Er was aan dek verder weinig te doen en toen zei de 1ste stuur dat ik de matrozen maar moest gaan helpen. Ze waren al een eind op weg met het bikken en grinden van de slechte plekken en dus kon ik(nadat een matroos verf gemengd had) beginnen met verven. Best leuk op zich, met zo'n telescoop-steel beetje de kale plekken in de primer zetten. Lekker in het zonnetje. Goed te doen hoor!! Later die dag heb ik ruim 1 in de gaten gehouden tijdens het laden van staal, maar geloof dat daarover in een eerdere mail al het 1 en ander staat.

 

Heb net m'n 2e verslag afgemaakt en uitgeprint. Nog even aan de meester laten zien en hopen dat het goed is. Dan kan die in La Guaira met de post mee. Hadden jullie trouwens alweer post gestuurd?? Want heb in Spanje niks ontvangen. Zal dan wel in La Guaira komen.

 

Lisanne bedankt nog voor je wederom lange mail. Erg leuk om te horen dat je het naar je zin hebt gehad in Salou. En misschien komen we inderdaad wel weer in de buurt van Nederland en dan moet je zeker langskomen. Je vind het vast erg indrukwekkend.

Vond ik namelijk ook, en de rest die me in Rotterdam hebben bezocht(incl. passagiers) ook. Komt vast wel weer.

 

Hoe is het trouwens met opa, oma en andere oma?? Alles nog in de haak?? Hoop van wel.

 

Ik ga nu weer stoppen, moet om 1600 weer op wacht met de eerste stuurman.

 

Groeten vanaf de Atlantic alweer,

 

Jorg

 

 

Pos:  30* 54' N      35* 02' W

Date: 14-5-2006

Time: 1620(BT) = 1720(UTC) = 1920(NLT)

 

Hey!

 

Alles goed?? Hier wel hoor. Dacht dat het wel weer tijd werd voor een berichtje vanaf de Stadiongracht. Dus in Nederland was het lekker weer?? Hier op de Atlantic op zich ook wel. Al is het nu bewolkt en regent het af en toe. Maar verder is de zee rustig. Lichte deining dus het valt allemaal mee.

 

Het is dus weekend, dat houd in dat ik alleen 's middags wachtloop met de 1e stuurman. De rest van de dag kan ik dan dus mooi aan m'n school besteden. Ben bezig met het verslag over "voor en achter maken". Deze is de stuurman nu aan het doorlezen.

Ook heb ik van de week m'n leidingschema van het HT/LT koelwater aan de meester laten zien. Deze moet alleen nog wel wat aangepast worden. Daar ga ik me dus de komende 5 dagen tussen de werktijden door mee bezig houden.

 

Wat die mail van meneer Zondag betreft, dat was idd wel handig. Weten we nu ook een beetje wat er op school van ons verwacht word. Ik hoop dat ik zo veel mogelijk van de aangegeven opdrachten kan laten aftekenen. Ook zal ik als de tijd het toelaat ff een paar foto's schieten voor Juf Strijker. Heb toen ik net aan boord was al een keer dat Hospitaal bekeken, een aantal lades/kastjes opengetrokken. Staat van alles. Ook zal ik ff een inventarislijst vragen aan de 1ste stuurman.

Hoe moeten we trouwens reclame maken voor school??? De bemanning heeft allemaal hun papiertje al hoor.... En om nou een local in de Carib proberen te overtuigen dat het Deltion College een goede zeevaartschool is.....leek me niet echt een strak plan.

Nou ik hoor het vast nog wel wat ze daarmee bedoelen.

 

Ben de afgelopen dagen tijdens de 16-20 wacht bezig geweest met Azimuths maken. Gaat nog niet echt super maar het begint te komen. Tis nu niet zonnig dus kan het niet, maar ga het zodra de zon zich laat zien gewoon weer proberen. Oefening baart kunst!!

 

Wanneer zijn trouwens de Horeca-dagen(en de bouwvak)?? Is dat niet begin augustus?? Denk dat ik er dan namelijk wel weer ben. Zal ik ff helpen de Coevorder Horeca uit hun financiele malaise halen......

 

Nou ik ga nu weer stoppen, denk dat de stuurman nog wel wat te zeggen heeft over m'n verslag. Kan ik nog ff het 1 en ander aan passen.

 

Groetjes Jorg

 

  

Hoi allemaal,

 

Hier dan eindelijk weer bericht van mij. Alles goed daar?? Hier alles prima. Sorry dat ik niet eerder iets gestuurd heb maar heb het de laatste paar dagen vrij druk gehad met schooltaken.

Had ik gisterenavond na de wacht een mooie lange mail getypt, heeft de kapitein em gewist. Reden was dat ik ge-reply-ed had, om zo ff te reageren op de laatste mail. Was ik vergeten om het e-mail adres te veranderen en zou de mail dus naar Spliethoff gaan. Kan ik nu dus weer opnieuw beginnen……..

 

Okee, daar gaat ie dan weer. Wat de site van school betreft, dat duurt soms idd wel lang ja. Maar goed, ze hebben het natuurlijk hartstikke druk allemaal daar. Reclame maken voor een zeevaartschool op een schip werkt niet echt. Iedereen heeft al lang zijn papieren en aan de ervaring ligt het ook niet. Reclame maken kunnen ze beter doen op het VMBO of Havo in Zwolle en omstreken.

 

12:15 - Dan zal ik zo ff uitleggen wat dat Azimuth nou is, eerst ga ik naar beneden om ff te eten.

 

13:30 – Zo daar was ik weer. Lekker happie gedaan. Ik zal het Azimuth proberen uit te leggen.

Door middel van de Azimuth bepaal je je gyrofout en je fout van het magnetisch kompas.

Hiervoor ben je je gyrokoers, kompaskoers, variatie, declinatie huidige positie en de UTC tijd nodig. Dan maak je een peiling van de zon. Dan ga je in de Nautical Almanac gegevens voor de datum en de tijd opzoeken. Hieronder heb ik de formule neer

gezet:

 

GHAzon            (opzoeken in Naut. Almanac met de tijd(uur))

incr.             (Naut. Almanac, is correctie voor het aantal min. en sec.)           +

-----------------------------------------------------------------------------------------------

GHAzon(juist)     (Uitkomst door bovenstaanden op te tellen)

Lengte            (Als de lengte W is, aftrekken, is de lengte E dan optellen)         + of -

--------------------------------------------------------------------------------------------------

GHA(p)            (Uitkomst van bovenstaanden opgeteld of afgetrokken)

 

A                 (Opzoeken in zeevaartk. tafels met breedte en LHA)

B                 (Opzoeken in zeevaartk. tafels met declinatie en LHA)                      + of -

--------------------------------------------------------------------------------------------------

C                 (Uitkomst, hiermee gaan we in een andere tafel zoeken naar T

 

Als we T weten, weten we ook onze Ware Peiling, van de zon. Hierna volgt:

 

WP          (Ware Peiling, zie boven)

KP          (Kompaspeiling, het verschil tussen magnetische                             -

            koers en gyrokoers word hierop toegepast)

------------------------------------------------------------------------------------------

Miswijzing

Variatie    (Magnetische variatie veranderd per jaar, gegeven in de kaart)         -

------------------------------------------------------------------------------------------

Deviatie    (Dit willen we weten, om in het kompasjournaal te schrijven)

 

Om de t.c uit te rekenen gebruiken we dan nog de formule: WP (Ware Peiling)

                                                           GP  (Gyro Peiling)      -

                                                           _______________________________

                                                           Totale Correctie

 

Zo, ik hoop dat het een beetje duidelijk is zo, is soms best lastig als je al die gegevens op moet zoeken enzo. Het belangrijkste is echter dat je netjes en nauwkeurig rekent. En dat valt soms niet mee!! Nou goed, ik ga het vanmiddag weer es proberen.

 

Vanochtend heb ik met de 1ste stuurman de luiken gesmeerd. Overal ff met de vetspuit langs. Goed te doen, het is lekker weer buiten. De matrozen hangen in kraan 3(dichtst bij de accommodatie) om deze te bikken en te schilderen. Zal zo ff een fotootje maken.

Ook moet ik zo nog weer met m´n schooltaak(leidingschema´s) bezig. ff de puntjes op de i. Hopen dat de meester ze dan goed keurt, dan kunnen ze in La Guaira op de post.

 

Mam vroeg ook nog of ik nog wel eens kaartjes kreeg. In Spanje heb ik geen post ontvangen. Wel een mailtje van Hansie(bedankt nog) en de berichtjes via jullie. Zit in La Guaira vast wel weer wat voor mij bij. We wachten het af. Ik ga nu stoppen. Jullie hebben toch bijna vakantie(Pa)?? In ieder geval alvast veel plezier. En als jullie in NL blijven hoop ik voor jullie dat het mooi weer is. Ik stop er nu weer mee. Doe Opa & Oma en Oma Marg de groeten van me, en de rest natuurlijk ook.

 

Groeten vanaf de Stadiongracht

 

 

Pos.: Puerto Cabello(Venezuela)

Date: 21-5-2006

Time: 1655(BT) = 2055(UTC) = 2255(NLT)

 

Buenos Tardes,

 

Hoe is het daar??? Hier alles goed. We liggen te lossen in Puerto Cabello, Venezuela. Het weer is hier super! 35 graden ongeveer en heel vochtige lucht. We lossen hier voornamelijk stalen balken en stalen pijpen. Vanochtend is er een massieve stalen as op het dak van zo'n rails-legger gemieterd. Gaf een aardige dreun, en de nodige schade aan die trein. Het lossen gaat dus echt op z'n zuid-amerikaans, allemaal heel relaxed enzo. Vanmiddag na het eten heb ik ff vlaggen in de voormast opgehangen. Ze willen dat we Willemstad "gepavoiseerd" binnenvaren. Dus heb ik met seinvlagen onze roepnaam(PDBY) en hallo in het spaans opgehangen(HOLA). Hello werd em niet want we hadden maar 1 vlag L. Dat "gepavoiseerd" moet omdat er in Willemstad wat hoge heren aan boord komen kijken. Nou, dan doen we dat toch.

 

Gisteravond mochten Jeroen en ik dan toch de wal op van de kapitein. We zijn samen met de 1ste stuurman en een matroos heengewandeld. De bootsman, wiper, andere matroos, 2e stuurman en de 3e machinist waren er al. Hebben eerst ff wat gedronken in zo'n mooi strandtentje. Erg leuk. Daarna zijn we met de taxi naar Club 440 gegaan. Das een discotheek hier. Er ging ook nog een chicka en een Let met ons mee, die Let werkte aan boord van een ander schip.

In die discotheek hadden ze een apart hok waar karaoke was. Dus daar zaten allemaal filipijnen, ook van andere schepen. In de andere zaal werd van alles gedraaid.

 

De 2e stuur had me al gewaarschuwd dat de vrouwen er erg mooi zijn. Nou dat klopt!! Binnen no time heb je zo'n mooie senorita om je nek hangen, wat natuurlijk niet echt heel erg was. Beetje dansen, beetje ouwehoeren..... Al met al erg gezellig gehad met z'n allen. Het is echt erg goedkoop om hier te gaan stappen. En die disco is elke nacht van de week geopend. Voor een biertje betaal je 1$. En dat Juanitaatje dronk 1 of ander vaag drankje, dat kostte 3$. Dat was een of ander mixdrankje, whiskeyglas met ijs gevuld, zout en suiker erin en dan aftoppen met bacardi. Pfieuw!! Heb een slokkie geprobeerd maar was vergeten te roeren. Alsof ik een hap zeewater naar binnen kreeg. Zij lachen natuurlijk! Toen maar ff geroerd, op zich was het toen wel lekker, maar ik hield het gewoon bij Polar Bier. Tegen half vier hebben de 1ste stuurman en ik een taxi gepakt naar de haven. De rest was allemaal al weg of naar een andere tent. Om 0345 kwamen we bij het schip aan en kon de 1ste stuur meteen op wacht.

 

Vanavond is de planning om te gaan varen. Naar Willemstad dus. Dat is geloof ik 6 uurtjes varen. Lijkt me ook wel leuk om ff de wal op te gaan. Kijken of we daar tijd voor hebben. Daarna gaan we naar Point Lisas(Trinidad). Schijnt dat het daar minder leuk is om de wal op te gaan. Ach, we zien wel. Na Trinidad varen we weer naar Venezuela. Nu naar Matanzas. Om daar te komen moeten we een heel stuk op de Orinoco Rivier varen. Hiervoor krijgen we dus 1 of 2 loodsen die dan dus aan boord blijven.

Hierdoor moet ik die tijd in een andere hut slapen. Kan kiezen uit het Hospitaal of m'n oude hut, samen met Jeroen. Denk dat ik dat doe, daar heb je tenminste plek om je laptoppie neer te zetten. We zien het wel.

 

Na Matanzas is het nog niet bekend wat de volgende lading/reis word. Denk dat het bulk word. Misschien china-klei vanuit Vila do Condo, Brazilie, of weer alumina-poeder vanuit Rocky Point, Jamaica. Dat hoop ik dus echt niet he. Daar is geen klap te doen aan de wal. Brazilie lijkt me dan beter. Al is china-klei ook grote rotzooi. Daar hebben we al ff van geproefd in Rauma.

 

Ik ga nu weer stoppen, het is bijna 1730, wat inhoud dat het voedertijd is.

 

Ciao ciao!!!

 

Jorg

 

  

Pos.: 10* 57’ N       62* 05’ W

Date: 24-5-2006

Time: 1545(BT) = 1945(UTC) = 2145 (NLT)

 

Hey allemaal,

 

Hoe gaat ie?? Hier in de  Carib is alles goed. We zijn gistermiddag vertrokken uit Willemstad en nu dus onderweg naar Point Lisas, Trinidad. Daar kunnen we morgen pas naar binnen dus dat word weer voor anker.

 

Geloof dat ik al gemaild had over Puerto Cabello. Daar zijn we zondagavond vertrokken. Na voor en achter moest ik op de brug manoeuvreren met de kapitein. Hij geeft dan roer en telegraaf-orders die ik uit moest voeren. Best leuk, in het donker. Bijna nog een noodstop gemaakt omdat de 3e achterop bijna de sleeptros in de schroef liet komen. Uiteindelijk niet gebeurd dus viel het allemaal wel mee.

 

Maandagochtend tegen 10:00 kregen we de loods voor Willemstad dus toen weer voor op de bak standby voor het “voor en achter” maken. Ziet er erg leuk uit, al die gekleurde geveltjes. Helaas hebben we niet de kans gehad om de wal op te gaan. Dit vond ik wel erg jammer. Had graag ff wat souvenirs en kaartjes gekocht. Kijken of dat in Point Lisas(denk het ook niet) of Matanzas lukt. We zien het wel.

 

De volgende laadhaven is Guanta(ook weer Venezuela). Hier laden we 4500 ton graniet(in blokken geloof ik) voor Vigo(Spanje). Dus komen we weer naar Europa.

 

Dus ma, jij hebt alles geroepen wat ik nooit mocht. Mooi is dat. Nou ja, beetje onweer kan geen kwaad hoor. Ik denk dat ik ook maar weer es moet shoppen als ik terug ben. Al weet ik niet of ik daar wel zin in heb. Ik zie wel.

 

Doen de kikkers trouwens ’s nachts ook van “kwaak, kwaak”??? Wij hebben soms ook als we dicht bij de kust komen wat vogels rond het schip vliegen. Wel leuk, soort meeuwen ofzo, die duiken dan steil naar beneden om vis te vangen. Ook heb ik dolfijntjes gezien(daar heb je fliperrrrrr) en vliegende vissen.

 

Ik zal aan Oma der verjaardag denken. Als het mogelijk is bel ik wel ff en anders feliciteer ik haar(nog een x) via de mail. Dit geld ook voor Co.

 

De vlaggen zijn idd alweer binnen. Heb ik dezelfde avond nog gedaan. De gasten aan boord(ongeveer 50/60) waren allemaal mensen van verschillende bedrijven die te maken hebben met de zeevaart. Ook waren er een aantal mensen van Spliethoff bij. We hebben een beetje geshowed hoe de liften werken enzo. Ze waren er maar een uurtje uiteindelijk.

 

Lisanne bedankt voor de data vd horecadagen. Hoop dat ik er dan weer ben. Altijd gezellig, feessie op de markt. De bosrit was weer geslaagd dus?? Denk dat je oud begint te worden zus. Hahaha!!! Hopen dat je Engels een beetje goed gaat maken zodat je dan wel je volledige diploma kunt krijgen. Mijn engels is aan boord erg vooruit gegaan. Het was al wel goed maar omdat heel veel in het engels gaat(praten met russische/filipijnse collega’s, praten in andere landen) leer ik echt veel. Ik zou als ik jouw was ook HBO gaan doen. Kamertje opscharrelen in Grunn en feesten maar!!! ;-) Ik ga nu weer stoppen, m’n 1600-2000 wacht begint zo en we varen tussen Trinidad en Venezuela. Dan moeten we dus een goede uitkijk houden ivm met andere schepen.

 

Groetjes Jorg

 

P.S. Iedereen wederom bedankt voor de post. Het spijt me dat ik niet zoveel persoonlijk terug stuur ofzo, maar heb eerlijk gezegd niet vaak de kans om overdag de wal op te gaan. Als het uberhaupt al mogelijk is. In ieder geval bedankt.

 

 

 

Pos:  10* 48’ N      60* 32  W

Date: 26-5-2006

Time: 1345(BT) = 1745(UTC) = 1945(NLT)

 

Buenos Tardes,

 

Alles goed daar in het koude kikkerlandje?? Hier(voor de kust van Trinidad) is alles okee, schitterend weer weer, en een rustig zeetje.

We zijn vanochtend 07:15 vertrokken. Ze hebben echt heel sloom gelost. Paar stalen balken, 4 dieplepels(caterpillar) en nog wat klein spul. `s middags hebben we het jacht ook gelost. Waren 2 matrozen bezig om de stroppen er af te duwen, liet de 2e stuurman de haak te ver zakken. Hierdoor kwam de spreader(balk waaraan de stroppen hangen) op het getinte raampje bovenop het jacht waardoor deze knapte op een paar plekjes. Erg jammer, het ging zo goed. Nou ja, niks meer aan te doen. Als ik het goed begrepen heb krijg ik ook extra uren betaalt voor het helpen met dat jacht dus dat is wel lekker.

 

Gisteravond na het eten maar eens ff m´n spullen bij mekaar geraapt om te verhuizen naar Jeroens´ hut. Heb 1 kast op slot gedraaid, daar ligt/hangt het grootste deel kleding nog in. Vanochtend werd er gebeld voor Jeroen(de meester om te zeggen dat ze gingen starten). Had ie gelijk 2 vliegen in 1 klap want ik nam op met m´n duffe kop(het was 06:15). Nou, snel tandjes poetsen en beneden m´n overall aangeschoten. Aan dek was de 1ste stuur met 3 matrozen bezig een tussendek terug te plaatsen om daarna de boel dicht te gooien.

Met voor en achter heb ik weer voor op de bak geholpen. Daarna naar de brug om de loods naar de loodsladder te begeleiden.

 

Vanochtend na het ontbijt(± 08:15) heb ik met de 1ste stuur de winches gevet. Ook de rollers(ja die dingen die we eerder hebben losgehaald om aan te passen) hebben we gevet. Sommige zaten alweer zo vast dat we ze met een tros erom aan het draaien moesten krijgen. Binnenkort ga ik de sleutels om storz-koppelingen vast te zetten in de tjet zetten. Eerst netjes de roest eraf en dan in de rode primer. Leuk hobby-klusjes vond de 1e stuur voor mij. Nou dat is idd niet verkeerd. Beetje in de zon die dingen een lik verf geven.

 

Nu dus onderweg naar Matanzas. Ik had al verteld geloof ik dat we 2 loodsen voor op de Orinoco River krijgen? Nou, die komen dus alleen bij daglicht aan boord omdat ze met een helikoptertje aan dek worden afgezet. Vanavond dus buiten voor anker wachten tot morgenvroeg. Dan is het ongeveer 180 mijl de rivier op naar Matanzas. Het stappen daar schijnt ook leuk te zijn dus dan moeten we maar weer. Mag ook wel weer, ben de laatste 2 havens niet de wal opgeweest(!!).

 

Dus die ouwe hond doet het weer?? Wel sneu hoor dat ze soms zo slecht te pas is.

En oma komt het weekend in Coev’n? Feestuh!!!! Nou best gezellig toch. Ik heb in Matanzas vast wel ff de tijd om te bellen. Denk dat dat dan zaterdag tegen 1800(NLT) ongeveer word. Hier is het dan 1200, kan ik voor het eten wel ff een belletje geven(niet zeggen hoor).

 

We gaan idd weer naar Europa, Spanje dus. Ze zijn op kantoor idd wel bezig met nog wat meer lading te regelen. Geloof dat we ook nog wat lege containers mee nemen. We zien het wel. Denk dat ik de oversteek weer in de MK ben. Moet nog ff dagen dek en dagen MK tellen. Maar we moeten ook nog 2 maanden dus tiet zat. Ik ga nu weer kappen. Ga denk ik met m’n taak over “protection of the marine environment” bezig. Ben er al mee begonnen. Moet in Vigo af zijn, zei die ouwe. Nou dat zal wel lukken, zo’n interresant onderwerp.

Tot laterz,

 

Jorg

 

 

 

Pos.: Puerto Ordaz/San Felix(Venezuela)

 

Time: 1555(BT) = 1955(UTC) = 2155(NLT)

Date: 28-5-2006

 

Hola!!

 

Hoe is het daar?? Hier alles goed. Hoe was de verjaardag van Oma verder?? Nog mensen dronken naar huis moeten brengen...? Hahaha, nou dat hoeft ook niet om het gezellig te hebben. En hoe is het weer daar? Nog steeds zo kloten? Hier is het erg warm,

37,5* op het moment. Gelukkig doet binnen de airco nog steeds goed z'n werk.

 

We zijn gisteren rond 11:00 vanaf de ankerplaats met de loods aan boord vertrokken de rivier op(Orinoco River). Op de ankerplaats kwam de rivierloods aan boord. Dit gebeurde per helikopter die aan dek landde. Best wel leuk dus. Het varen op de rivier gebeurt in een soort konvooi. Als de meeste schepen buiten zijn kunnen de binnenkomende schepen de rivier op. Dit heeft te maken met het feit dat je mekaar lang niet overal op de rivier kan passeren ivm diepte van het water. Onderweg hebben we 1 schip dat voor ons voer opgelopen, deze ging "maar" 10 knopen ofzo, en wij 15 dus..... FF inhalen op een breed stuk rivier. Later kwamen we ook nog de laatste tegenligger tegen die we dus wel gepasseerd zijn. Omdat dat dus niet overal kan moesten we daarvoor iets afslacken(gas terug, zeg maar). Hierdoor konden we elkaar dus precies op een veilig, diep en breed genoeg stuk passeren.

 

Het water ziet er ongeveer net zo uit als op de Heege, ook bruin, maar dat komt hier van zand dat meestroomt. Regelmatig kwamen we een kanootje tegen(sommige met, sommige zonder zeil). Als je dan op de brugvleugel ff buiten staat te kijken beginnen ze heel hard te schreeuwen en te joelen. Waarom weet ik niet maar volgens mij hebben die mensen al niet zoveel dus ze probeerden ons vast niks te verkopen. Dus zijn we verder gevaren. Ook liggen er een boel dorpjes langs de rivier, volges mij wonen daar nog indianen ofzo. Echt in de Jungle is dat. Heel leuk om te zien. Hoop dat we op de terugreis iets meer dorpjes passeren bij daglicht, kan ik ff wat mooie foto's schieten. In de kleinere dorpjes gebruiken ze dus gewoon nog fakkels voor de verlichting 's nachts, echt onvoorstelbaar eigenlijk. Een ander, iets groter dorp had wel elektriciteit(aggregaatje misschien?), ook hadden ze daar langs het water een voetbalveld. Zeer interresant om dat zo eens te zien. Tijdens het varen hoor je ook van die tropische vogels, en 's avonds toen de zon onder was(het werd eindelijk een beetje verdragelijk buiten) rook je gewoon de jungle, bloemen en planten denk ik.

 

Nou genoeg geluld zo over de Jungle, jullie zullen wel denken: "die jongen heeft een zonnesteek". Dan maar over m'n wacht en werk van gisteren en vandaag.

Gisteren zoals altijd op zaterdag en zondag, 's ochtends vrij en om 16:00 op wacht tot 20:00. Op de rivier dus. Er werd op de hand gestuurd door de matrozen(elk 2uur steeds). De loods gaf de roer-orders. Ik hield onze positie bij in de kaart d.m.v.

tijden in de kaart te zetten wanneer we een bepaalde boei gepasseerd waren. Ongeveer om 15 minuten. Voor de rivier krijg je een heel pak (gekopieerde, zwart-wit) kaarten. Ben toen om 20:00 naar de hut van Jeroen en mij gegaan, ff biertje gedronken en Jiskefet gekeken(Ghighighi, lache joh!!) en ben toen tegen 22:00 in m'n kooi geklommen om een power-nap(super-slaap) te doen. Daar kwam niet zo heel veel van want om 23:00 kwam Jeroen binnen en om 23:30 had ik m'n wekker gezet omdat we tegen 00:00 ongeveer aan zouden komen. Dus toen naar boven gegaan waar ik (op kapiteins' orders) heb gemanoeuvreerd. Ging wel lekker weer. Toen aan dek geholpen met de vaste rituelen. Gang-way(kippeloop in dit geval) klaarmaken, luiken open doen(en weer dicht want ze begonnen pas vanochtend). Uiteindelijk rond 02:00 klaar en toen met de 1e en 2e stuurmannen een slaapmuts gedronken. Tegen 04:00 op 1 oor en tegen 07:00 weer de wekker.

 

Dit keer wel om de luiken open te gooien. Ze zouden om 07:30 beginnen met lossen. Toen ben ik na het ontbijt beetje wezen helpen aan dek, ff dit ophalen, ff dat doen, ff zus ff zo enz. Na de koffie heb ik klemmen waar de positioners in komen kaal gebikt met een naalden-bikker. Positioners houden het luik op z'n plek. Deze slijten en moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. De naalden-bikker werkt op lucht, het is een soort pistool met allemaal hardstalen pennen er voor op. Deze slaan als het ware de roest en verf van het staal af. Maakt een boel kabaal en geeft een bult stof. Combineer dit met ongeveer 35* C. en geen wind......lekkerrrr hoorrrrr. Beetje zweten mag, zou Zwinkels dan zeggen. Om 15:00 zei de 1e dat ik wel kon afnokken voor vandaag en dus zit ik hier nu een mailtje te typen. De flippen waren trouwens ook niet echt blij, werken op zondag.....?? Ach ja, mij maakt het niet zoveel uit. Je voelt niet echt wanneer het weekend is, als er gewerkt moet worden(in het weekend) ga je werken, kun je feesten(bijv. doordeweeks) dan ga je feesten. Tja......

 

Ik ga vanavond dus weer feesten ;-)!! Tegen 19:00 20:00 ga ik dan ff met de 1e en 2e stuurman de wal op. Schijnt dat in San Felix(stadje dichtbij) wel leuk stappen is. Gaan we daar ff met taxitje heen. Mooi weer achter de vrouwen aan.....ghighi Zal ook kijken of er nog iets van ansichtkaarten of souvenirs te fixen zijn. Anders morgenmiddag maar ff, als het er vanavond niet van komt. Hmmm, verder heb ik eigenlijk niks meer te melden. Mail is zo wel weer lang genoeg dacht ik zo.

 

Adios!!!

 

Jorg

 

 

 

Pos.: 10* 54’ N      060* 43’ W

Date: 30-5-2006

Time: 1435(BT) = 1835(UTC) = 2035(NLT)

 

Hallo daar,

 

Hoe is het ermee?? Hier gaat alles goed. We zijn gisteravond om 19:00 vertrokken vanuit La Pelua(Matanzas, Venezuela). Vanochtend om 08:00 waren we buiten en werd de rivierloods weer per helikopter opgehaald.

 

Zondagavond zijn we weer es de wal op geweest om te stappen. De tent heette “Newfinger” wat al gauw was omgedoopt tot “Natte vinger” of “Dikke vinger”. Hahaaha, enorm lol gehad.

Dit was trouwens meer een stripclub dan in Puerto Cabello, dus ook hier waren de dames weer volop aanwezig. Midden op de dansvloer zo´n paal waar die meiden dan hun kunstjes in vertoonden. Erg mooi allemaal ;-). Ook erg knap trouwens, lijken wel van elastiek. Heb erg gelachen met de matrozen, de wiper en de bootsman. De 1e stuurman was ook weer mee en dit keer ook de HWTK. Later kwam de 2e stuurman, 3e WTK en Jeroen ook nog binnen. Die waren eerst ergens wezen eten. Tegen 03:30 hebben de 1e stuur,

Frolian(matroos) en ik een taxi gepakt naar de haven. De rest was al eerder weg gegaan.

 

Maandag(gisteren) ochtend om 08:00 weer aan dek, in de hitte, lekker hoor. Heb via een stuwadoor(mensen die de lading lossen) een cd-tje met, jawel, reggeaton muziek geregeld. Na de lunch zou hij die wel ff meenemen. Gaf tie em aan me en zei dat ik eerst maar ff moest gaan luisteren. Stond op dat cd´tje “Daisy” hahaha, heeft ie waarschijnlijk gewoon van z´n zusje ofzo geklauwt. Nou ja, dat boeide mij natuurlijk niet zoveel. Dat is zijn probleem.

 

Vanochtend met de koffie kregen we een belletje(via de SAT-B telefoon) dat we eerst containers gaan laden in Port of Spain(Trinidad dus) om vervolgens te lossen in Willemstad en Oranjestad(Aruba). Dus we blijven iets langer in de Carib, wat ik overigens helemaal niet erg vind. Daarna gaan we dan waarschijnlijk met dat graniet bezig. Ook zijn er dan 2 nieuwe havens in Europa bijgekomen: Leixoes(?) en Bremerhaven.

 

Om nog ff te reageren op de berichtjes van het gastenboek:

 

Brenda, ik weet wel dat ik te weinig(lees: niet) Spaans spreek. Een naam vragen, leeftijd, hoe het gaat en bier bestellen lukt nog. Oh ja, ook kan ik iemand goeiedag/morgen/avond zeggen maar daar houdt het dan wel mee op. Best jammer hoor, zou het best willen leren.

 

Hey Mulderman, alles goed aan de Markt 38?? Het bevalt idd nog steeds prima. Bedankt voor je berichtje en tot in augustus. Proost!!

 

Nou Annemie, dat varen op die rivier was dus idd wel leuk. Vooral overdag, dan zie je tenminste wat. “s nachts zijn het alleen rode en groene boeien met lichtjes en af en toe een klein dorpje met wat hutjes. De foto’s zal ik binnenkort opsturen en anders kom ze als ik er weer ben maar es bekijken.

 

Hoi zus, bedankt voor de info. Denk dat ik er dan wel weer ben.

 

CHV, bereid u maar voor….! :-D

 

Dit was het voor vandaag mensen, we komen trouwens vanavond al aan in Port of Spain.

 

Groeten Jorg

 

  

Pos.: 12* 28' N      70* 02' W

Date: 1-6-06

Time: 1555(BT) = 1955(UTC) = 2155(NLT)

 

Hey,

 

Vanochtend al ff gebeld met het thuisfront maar dacht: "Laat ik maar weer eens een mailtje sturen". We liggen nu te dobberen voor de haven van Oranjestad(Aruba). We moeten om 1600 bij het loodsstation zijn. Hier zijn we al bijna, maar we kregen te horen dat we pas tegen 1730 de loods krijgen. Er ligt nog een ander schip aan de kade waar wij komen te liggen. FF wachten dus. Vanochtend ongeveer 1 1/2uur bezig geweest met containers lossen. Nou ik ben er wel achter: een containerschip lijkt me niks. Geef mij maar het afwisselende "wilde varen". Dat bevalt me wel. Al is het niet heel erg wild hoor.

 

Vanochtend tijdens vertrek vanuit Willemstad weer wat fotootjes genomen(je blijft knippen met zo'n digitaal ding) van de gekleurde geveltjes. Nu ben ik eens met Paint Shop Pro bezig geweest om daar een panorama van te maken. Dat je ze net als in het echt naast mekaar krijgt te zien. Wilde nog niet echt lukken. Zal eens de help-functie gaan gebruiken. Moet goedkomen. In Guanta gaat de 3e WTK naar huis maar hebben ze nog geen aflosser voor. Ben benieuwd hoe dat gaat. Verder weinig nieuws.

 

Ga nu weer stoppen,

 

Groetjes vanuit de Carib,

 

Jorg

 

 

Pos.: 10* 45' N      65* 42' W

Date: 2-6-2006

Time: 1505(BT) = 1905(UTC) = 2105(NLT)

 

Buenos tardes,

 

Como esta?(hoe gaat het?). Ja zoals jullie zien werk ik niet alleen hard aan school maar ook aan m'n Spaans......not!

Hier gaat alles in ieder geval goed. Gisteren hebben we 2 haventjes gedaan, te weten Willemstad(Curacao) en Oranjestad(Aruba). Ging allemaal heel snel. Willemstad waren we na 1 1/2 uur klaar met lossen en Oranjestad iets van 2 1/2 uur. Tja, zo gaat dat dus met containers. Niet echt heel boeiend ofzo. Heb aan dek geholpen met reefers afkoppelen en twistlocks opruimen. Twistlocks worden gebruikt om de containers op de hoeken vast aan de te zetten(Zijn soort voetjes waar ze op komen te staan).

 

Gisteravond hadden de stuwadoors in Oranjestad van 2000 tot 2100 een pauze(!) wat ons mooi de gelegenheid gaf om ook ff een bakkie te doen. Tegen 2045 maar weer naar buiten gegaan om te kijken of ze toevallig al eerder terug waren. Tuurlijk niet, je zit in de Carib dus dan weet je het onderhand wel. Nou goed, toen ze klaar waren heb ik samen met 2 matrozen voorop los gegooid. Normaal doet de 2e stuur dit met 2 matrozen en de bootsman. Alleen had gisteravond de 3e stuur zich ziek gemeld ivm erge kiespijn(hij staat normaal achterop met "voor en achter"). De 2e stuurman sliep nog(die moest om 2400 weer op wacht). Zodoende ging de bootsman naar achteren en ik voorop. Ging wel goed. Kreeg via een portofoontje orders door van de kapitein.

Eerst geeft ie het order: "single-up" wat inhoud dat je alles binnenhaalt behalve 1 springtros(van het voorschip naar achteren) en 1 voortros(van het voorschip naar voren). Ondertussen word hetzelfde ook achterop gedaan. Hierna moesten we de 2e voortros binnenhalen en daarna de laatste spring. Na elk uitgevoerd order geef ik dit dan door aan de kapitein zodat hij weet hoe het er voor staat. Als alle trossen uit het water zijn geef je dit ook door en we bleven nog ff een tijdje op de bak wachten tot de loods van boord ging. Toen hebben we de ankers zeevast gezet en zijn we naar voren gelopen. Ik heb nog ff waterdichte deuren nagelopen en ben toen na een douche nog ff bij Jeroen geweest(ff slaapmutsie doen).

 

Vanochtend om 0645 ging de wekker weer, die heb ik(net als thuis altijd) eerst 3 keer ge-snoozed om vervolgens om 0730 dan toch echt op te staan. Ontbijtje naar binnen gewerkt en toen naar de brug om te vragen wat de 1e stuur voor me had. Ik kon in het onderruim waar ook containers hadden gestaan de pluggen weer in de containerputjes doen. Daarna ben ik wat verlichting gaan controleren(het lijkt wel CP) en ook een waterdichte deur die nog open zou staan. Die heb ik niet gevonden. Ook de verdeelkast waar waarschijnlijk een schakelaar eruit lag heb ik niet kunnen vinden. Dat laatste schuiven we nu ff richting WTK's.

 

Vanavond tegen 1900 verwachten we bij het loodsstation te zijn van Guanta. Geen idee hoe lang het gaat duren met het laden maar geloof dat we zondag weer gaan varen. Hoop dat we dan morgenavond weer de wal op kunnen. Dit is in Venezuela immers goed bevalen. Wat we nu weten over de volgende havens na Vigo(Spanje) zijn dat Leixoes(Portugal), Bremen(Deutschland) en daarna ergens in Canada. Maar het is allemaal niet zeker hoor.

 

Dus zus gaat oppassen komende weken?? Kan je alvast wennen aan het vak, hahahaha, HBO-Vee. Nou, succes ermee dan. Geloof dat dat wel goed komt. Enne, houd het een beetje netjes als pa en ma op vakantie gaan. Verpest het niet voor mij ;-)

 

Hier aan boord is de oranje-gekte niet echt aanwezig. Het word via het nieuws van de mail wel gevolgd. Ook proberen we als we binnenliggen een wedstrijdje te kijken. Kijken wel hoe het loopt.

 

Vroeg ik me nog af of Nehalania(leuke naam) via de Spliethoff site op de mijne kwam of via een zoeksite? Schijnt dat ie bij google bijna bovenaan staat(yesss!) Vaar je zelf ook? Of ben je van plan dat te gaan doen?? Het is echt heel mooi om te doen.

Tenminste, mij bevalt het nog steeds erg goed. Mooi dat je de site leuk vind. Blijf volgen zou ik zeggen. Ik zal als ik de kans heb en er aan denk ff op je site kijken.

 

Annemie, wat die Coevernse tijden betreft. In Coevorden ben ik niet tot zo laat aan 't werk hoor. Dan word er meestal ergens anders aan gewerkt. Tja, als je wil varen moet je geen 9-5 instelling hebben en gelijk na je wacht zeggen dat je afnokt terwijl er nog plenty werk moet gebeuren. Maar dat vind ik juist wel mooi.

 

Yvonne ook nog bedankt voor je berichie, erg leuk hoor. Alles okee?? Ook met Martijn? Nou ik spreek jullie vast wel weer in Coevorden van 't zomer. Doe ze de groeten in de Voorde.

 

Ik brei er nu een eind aan. Het is al weer 1600 en dus ga ik op wacht.

 

Laterz.....

 

Jorg

 

 

Pos.: 10* 15' N      64* 41' W

Date: 3-6-2006

Time: 1610(BT) = 2010(UTC) = 2210(NLT)

 

Buenos Tardes,

 

Hoe is ie? Hier alles prima. We liggen ten anker te wachten op een loods. Gisterenavond tijdens onze 16-20 wacht kwamen we hier aan. Het regende en onweerde toen heel hard. Vooral die regen was irritant. In de bui zag je niks meer. Gelukkig ging het niet zo lang door dus dat viel dan weer mee.

 

We hebben tot nu toe nog geen contact kunnen leggen met de agent en/of loods. We krijgen geen respons. Word dus waarschijnlijk pas maandag dat we naar Guanta gaan. De ankerplaats ligt voor de kust van Puerto La Cruz(= +/- 4km. van Guanta). Daar schijnt het wel leuk te zijn om de wal op te gaan. Hier op de rede liggen we tussen de eilandjes. Er varen allerlei zeilbootjes en motorbootjes rond. Op 1 van die eilandjes zag ik een strandtentje, zag er erg uitnodigend uit. Helaas, pindakaas.

 

Dus jullie stouwen jezelf vol met pizza en ijscoupes?? Nou morgen hebben wij ook weer ijs als toetje(waarschijnlijk een vette magnum of vienetta). Gisteren had de chef spare-ribs. Erg lekker. Vanmiddag had ie als toetje mango's. Had ik nog nooit gehad maar is ook erg lekker. In San Felix hebben we weer verse spullen gekregen. O.a. melkproducten, vlees en vis, en vrij veel exotisch fruit. Best lekker hoor.

 

Hopen dat het weer daar gauw beter word. Maar in NL komt de zomer steeds later geloof ik. Het zou dan best leuk zijn toch, dat jullie nog ff met de sleurhut naar Zeeland gaan....? En met Jannie en Bill is dat vast wel gezellig. Gooit pa de site maar ff plat voor die tijd.

 

Van de vrienden hoor ik niet zoveel. Had Bokkie in Curacao ook nog ff gebeld. Dat probeer ik meestal wel ff als we ergens bij de kust zijn, om iemand te bellen. De hut is idd klein en dus snel vol te krijgen met kaartjes.

 

Rond de 17e ruilen Jeroen en ik weer(laatste keer). Ik kan nog steeds niet zeggen wat leuker is. Het sleutelen(ook aan dek soms) bevalt me heel erg, het navigeren op de brug is ook erg leuk. En tijdens het laden/lossen is er ook altijd wel wat te doen dus al met al erg moeilijk om dat nu al te zeggen. Maar de 1e stuur zei tegen me dat het niet slim is om nu al te laten merken wat je leuker vind omdat het voor de mentor bijvoorbeeld demotiverend werkt als hij weet dat je zijn vakgebied toch niet boeit. Heeft ie wel gelijk in.

 

We hebben nu dus ankerwacht wat behoorlijk saai is. De 1e zei me al dat ik wel mocht gaan zwemmen ofzo. Er is toch (bijna) niks te doen nu op de brug. Af en toe ff je positie checken. Maar het water is zo rustig dat we toch niet bewegen. Ik denk dat ik zo maar es een duik ga nemen. Heb ik nog niet gedaan tijdens m'n stage dus word wel es tijd.

 

Prettig weekend allemaal,

 

Groetjes Jorg

 

 

Pos.: 10* 16’ N   (Voor de kust van Puerto La Cruz, vlakbij Isla de Margerita)      64* 41’ W

Date: 4-6-2006

Time: 1025(BT) = 1425(UTC) = 1625(NLT)

 

Hoi,

 

Hier weer een berichtje vanaf de rede van Puerto La Cruz. Hoe is het daar?? Hier alles z´n gangetje. Het is zondag dus word er niet gewerkt. Alleen de stuurlui houden ankerwacht en in de MK zijn ze wél druk. Maar dat doen ze omdat er nu de kans is om weer iets groots aan te pakken. Voor mij mooi rustig dus.

 

Gisterenochtend heb ik ff een sensor van een waterdichte deur bijgesteld. Deze zat te ver van de deur(slechts enkele milimeters) dus gaf tie aan dat de deur open stond terwijl ie wel dicht was. Op een paneel op de brug kun je zien welke waterdichte deur open of dicht is. In principe moeten die deuren tijdens het varen dicht blijven. Dat is echter onhaalbaar aangezien je soms ook het ruim in moet om de lading te controleren of om schoon te maken. In ieder geval doet ie het nu weer, die sensor.

 

Ook ging de Filippijnse bemanning gister na chop-chop(zeevaart term voor eten, in combinatie met het wereldwijd bekende “eet” gebaar) vissen op het achterdek. Ook de nieuwe 2e WTK had een hengel meegenomen. Die gast haalde ze om de haverklap uit het water. Ook de matrozen hadden wel wat gevangen. Dan snijden ze zo´n klein vissie gelijk weer in kleine stukjes om als aas te gebruiken. Erg gezellig wel.

 

Tegen 1900 hoorde ik dat June(Filippijnse matroos) aan het knippen was in de recreation room. Aangezien ik ´s ochtends wakker word met een coup waar je helemaal niet vrolijk van word door het lange haar, vond ik het wel weer tijd voor een knipbeurt(februari voor vertrek voor ´t laatst). Heb em gevraagd of het mogelijk was dat ik geknipt werd. Nou dat kon wel ff,(ff werd wel een uur). Hij was nog ff bezig Froilan(ook matroos) aan ´t knippen maar dat was bijna klaar. Toen kon ik gaan zitten, niks geen zeiltje ofzo, gewoon in je blote bast op die stoel zodat niet heel je shirt onder het haar zit. Nou daar ging die dan. Geen spiegel ofzo dus het was afwachten voor mij. De matrozen steeds grappen maken enzo. Eerst leek ik op mr. Bean zeiden ze, toen werd het Tom Cruise en uiteindelijk Brad Pitt…..hahahahaha, wat een grappenmakers zijn het. Kan altijd erg met ze lachen. M´n haar is nu weer lekker kort, ongeveer zelfde als ik thuis altijd heb. Na mij was Jeroen nog aan de beurt, hij heeft het alleen een beetje laten bijknippen. Na de knipshow gelijk gedoucht want dat haar overal, ik leek wel een gorilla man!!! Toen ben ik weer terug naar de recreation room geweest om ff wat te drinken met de jonges. Is altijd er gezellig. Tegen 0030 ben ik maar naar m´n kooi gehobbeld om te gaan slapen.

 

Wat je engels betreft Lisanne, ik denk dat de beste manier is om het te leren door het regelmatig te spreken en te schrijven(en het dan te laten controleren). Ik heb m´n engels in ieder geval aardig verbeterd hier aan boord. Ik spreek het vooral vaak, schrijven iets minder vaak. Denk dat het alleen soms een beetje verbogen word, door bijvoorbeeld een Nederlandse uitdrukking te vertalen in het engels. Dan slaat het soms helemaal nergens meer op.

Schrijf me maar eens een mail in het engels. Gewoon hetzelfde wat je normaal schrijft(onzin dus, hahahaha!!! geintje). Maar dan kan ik eens lezen hoe slecht of goed je engels is. Nou zullen ze op school natuurlijk echt letten op zinsbouw en de spelling en al die shit.

Probeer het maar es, ik wacht het wel af. Hoop voor je dat je dat mondeling goed maakt. Zet vantevoren goed op papier wat je verwacht dat ze vragen en gaan zeggen, bedenk daar dan je verweer voor. Moet wel goed komen dacht ik zo. Over films gesproken, met de vorig kapitein en 2e stuurman keek ik ook nog wel es een filmpie. Altijd engels en meestal zonder ondertiteling, werkt ook goed voor het leren van engels.

 

Vanmiddag ga ik denk ik maar weer eens met het verslag bezig. Het 1 na laatste verslag voor deze stage. Mits de 2 die de meester nog steeds niet heeft nagekeken goedgekeurd worden.

Het gaat over de bescherming van het milieu door de scheepvaart. Enorm boeiend!!, boeiend!, boeiend!!, interresant!!, boeiend!, oh ja joh!?, boeiend!!, ik hang aan je lippen!!, ga door!!, boeiend!! Tja sorry mensen, maar het is best saaie stof. Veel lezen in boeken van de NL wetgeving voor de scheepvaart en MARPOL 73/78. Ach ja, sommige dingen zijn ook best nog nuttig om te weten. Bijvoorbeeld wat wel en niet over de muur mag(sludge uit de MK mag niet over de muur, sludge van de bemanning weer wel,ghegheghe).

 

Ook ga ik misschien vanmiddag ff basketballen in “de garage” dit is de ruimte tussen ruim 1 en 2. Daar hangt een basket. Ff kijken of ik een beetje kan scoren(lukt bij de vrouwen hier wel i.i.g. ghegheghe). Ik stop nu weer voordat het uit de hand gaat lopen.

 

Goed weekend nog(’t zal wel maandag zijn als jullie dit lezen maar dan heeft iedereen ook nog weekend toch? I.v.m. pinksteren ofzo?)

 

Groeten vanaf de zonnige ankerplaats van Puerto La Cruz(Venezuela),

 

Jorg

 

  

Pos.: Ten anker voor Puerto La Cruz

Date: 5-6-2006

Time: 1155(BT) = 1555(UTC) = 1755(NLT)

 

Hey daar,

 

Olééééééé, oléé, oléé, oléé, we are the champions!!! Jong Oranje Europees Kampioen. Betersss!!!! Mooi hoor. Gisteren heeft iedereen zo´n beetje behalve ik het Nederlands elftal tegen Australië gekeken. Ik was het glad vergeten dat het gisteren was en niemand heeft mij dat ff helpen herinneren. Jammer hoor. Niks an te doen nu.

 

Bericht nummer 364899287263 vanaf de Stadiongracht. Hoe is het daar? Het weer al iets beter?? Hier is het nog steeds warm. Gisteren was het zondag en werd er dus weinig gewerkt. Na het middageten heb ik ff gevist met de wiper en een matroos. Later zijn we gaan basketballen. Geen succes op slippers. Ik zweette me de pleuris en gleed constant weg enzo. Op een gegeven moment had ik m´n slipper om m´n enkel zitten. Gelukkig geen ongelukken gebeurt. Gisteravond heb ik met Jeroen nog ff een film gekeken in z´n hut. “Fear and Loathing in Las Vegas” met o.a. Johnny Depp. Erg wazige film maar wel heel leuk.

Heb van de vorige 3e stuurman en de huidige 2e stuurman een boel leuke, nieuwe films. Alles maar ff op de externe HD geknald. Straks op de oversteek maar eens een paar gaan kijken.

 

Vanochtend heb ik m´n peilrondje weer gemaakt. Alle dubbele bodemtanks, zijtanks en ruimbilges peilen. Daarna met het peilboek opzoeken hoeveel kuub er dan in elke tank zit. Nou is dat peilen fysiek niet echt zwaar maar ik zweette me toch een eind m´n overall uit. Niks geen wind ofzo, dus dan raakt je koppakking wel lek. Nou ja, moeten we dat vocht maar weer aanvullen he??

 

Als het goed is krijgen we vandaag de loods(eindelijk). De ouwe had vanochtend de agent gesproken en het schip dat op onze plek ligt zou tussen 1100 en 1200 vertrekken. Hè, ik voel dat de hoofdmotor gestart word. Denk dat de loods onderweg is. Ga ff op de brug kijken, typ later wel verder. Nou de Hoofdmotor werd dus gestart omdat de loods zou komen, het is inmiddels 1255 en hij is er nog niet. Heb net ff gestuurd op de brug en ga nu eten. Word vervolgd……..

 

Hier ben ik weer. We liggen inmiddels al weer voor de kant. Het is hier nu 1900 bijna 0010 bij jullie dus. Toen we eenmaal voor en achter gemaakt hadden en de gangway gereed was kwam het nodige zooitje officials uiteraard aan boord. Waarvan er een paar weer van boord gingen met flessen whisky(Salut!). Zo gaat dat in dit soort landen nou eenmaal. In de messroom zit nu een vrouw met een telefoontoestel. Via een draad naar de wal kunnen we tegen een kleine vergoeding een belletje maken. Het is bij jullie al laat dus doe ik dat maar niet. Op de Filippijnen is het nu ongeveer 1300 dus word er door de flippen wel gebruik van gemaakt. Het laden gaat volgens de agent tot ongeveer morgennacht 0000 duren. Maar voordat ze het eerste blok graniet erin hadden waren we al 2 uur verder ofzo. We lagen tegen 1430 voor de kant en tegen 1715 was het eerste blok geladen. Dat kan nog wel ff duren denk ik. Maar dat geeft niet. Hebben we wat meer tijd om de wal op te gaan. Ach en misschien gaat het strakjes alsnog snel, wat ik overigens niet meer verwacht in Zuid-Amerika.

 

Ik ga nu stoppen, ff douchen en dan bier drinken omdat de 3e machinist morgen naar huis gaat. Misschien later nog ff de wal op als we de walpasjes vanavond nog krijgen. Laten we het hopen.

Groeten Jorg

 

 

Pos:  Guanta(Venezuela)

 

Date: 6-6-2006

Time: 1920(BT) = 2320(UTC) = 0120(NLT)

 

Heey,

 

Hoe is het daar?? Hier alles okee. Gisteren dus een soort fuck-off party gehad van de 3e WTK. Hij werd vanochtend om 0500 opgehaald bij het schip. Ben gisteren met Jeroen, 2e WTK en de 3e WTK de wal op geweest. Vlak buiten de poort zitten een stuk of 3, 4 barretjes aan de straat. Daar hebben we eerst ff een taxi geregeld. Ondertussen maar ff een biertje gekocht. Kostte maar een halve $ per flessie, das niet duur dus. Met de taxi zijn we toen naar Puerto la Cruz gereden. Das wat meer een toeristen plaats en dus moesten we dat maar es gaan checken. Eerst beetje rondgecruist door de stad(inclusief donkere afgelegen straatjes enzo).

Is op zich ook wel een aanrader, ff half uurtje voor weinig met zo´n taxi rondscheuren. Geweldig hoe ze daar rijden, als je weet waar het gaspedaal zit krijg je volges mij al je rijbewijs.

 

Uiteindelijk hebben we ons maar af laten zetten bij een gezellig kroegje, je gaat als (aankomend) zeeman immers niet de wal op om de hele avond in een taxi te zitten. In de kroeg was echter alles voor de (aankomend) zeeman volop aanwezig, bier, muziek en mooie meiden, wat wil je nog meer. De 3e WTK had continue een Venezolaanse chicka op z´n schoot, hahahaha, ik heb me toch in een scheur gelegen om hem. Hij vond het volges mij niet zo leuk want hij ging vandaag dus naar huis, en daar heeft ie al een vriendinnetje. Trok de hele tijd een zuur gezicht(wat ík dan weer niét begreep), en die meid steeds uitbundiger voor hem gaan dansen, hahahaha!!! Schitterend!!

 

2130:       Hier ben ik weer. Werd net gevraagd door de meester of ik wilde helpen in de MK omdat er problemen waren met de smeerolie koeler(platenkoeler) van de reductiekast. Deze hebben ze vandaag blijkbaar open gehad en schoongemaakt en bij het testen

sprong er een pakking uit. De betreffende pakking zat aan het begin(waar de aansluitingen vd leidingen zitten) en dus moest het hele pakket platen eraf. Ook is er de kans dat er dan water in het smeerolie gedeelte komt. Dit bleek echter mee te vallen.

ff spoedklusje tussendoor.

 

Nu is het weer klaar en wacht ik in m´n hut op een belletje van de 1e stuurman om in het ruim te gaan “stempelen”. Omdat de blokken graniet niet allemaal dezelfde afmeting hebben moet dat allemaal vastgezet worden. Dat doen we door in de ruimte tussen

2 blokken, balken(4x6x200 cm) rechtop te zetten, en ander korter balkje van de afstand ertussen + een beetje meer slaan we er dan klem tussen. Flink raggen en rossen dus. Heb ik vanochtend en vanmiddag ook gedaan in ruim 1. Die was om 1500 klaar.

Straks als ze klaar zijn met laden is ruim 2 aan de beurt.

 

Ik ga stoppen, ff beetje relaxed filmpie kijken(voor zover het kan) en dan denk ik weer aan dek. Ach, ik vind het niet erg. Het stempelen is best leuk en ´t schijnt dat ik dan ook overuren betaalt krijg. Eerlijk gezegd kwam ik daar vandaag pas achter.

Heb laatst ook extra gevangen voor het lossen van het jacht in Point Lisas, toch lekker extraatje. Nu kap ik ermee.

 

Buenos Noches, hasta mañana,

 

Jorg

 

 

 

Pos:  48* 42'N      22* 57'W

Date: 29-6-2006

Time: 1215(BT) = UTC = 1415(NLT)

 

Hoihoi,

 

Alles goed daar? Hier wel. Zus heeft zich zo te lezen wel weer vermaakt op de strandparty in Zak? Je begint al aardig op mij te lijken, 3 avonden achter elkaar stappen. Weet niet of ik dat ga trekken als ik er weer ben. Vast wel, hahaha!!

Mooi dat op school alles goed gaat. Boeken kun je beter verkopen(willen pa en ma uiteraard ook liever). En dan op naar de volgende studie.

 

Dus je gaat fitnessen bij Kokorokoroko?? Waarom eigenlijk niet bij Fit-sport? Goedkoper? Nou ja, maakt ook niet zoveel uit. Als je er maar lol in hebt. Ik ga als ik terug ben ook wat meer sporten. Dat is toch wel goed voor me. Beetje spieren kweken...hahaha!

 

Wat stupid van die Erik dat ie je dan alsnog in roosterd. Nou ja, daar was je onderhand toch wel een beetje aan gewend toch, dat het wel eens raar wil lopen op CP. Neemt niet weg dat het vervelend is.

 

Vanmiddag na het eten ga ik beginnen met m'n laatste verslag: Zuigertrekken! Dit gaan we in Tree Rivers doen en ik heb de handleiding van Wärtsilä al in m'n hut. Gisteren al ff door gelezen. Als ik er nu alvast mee begin kan ik het na de echte klus nog wat aanpassen aan de hand van ervaringen. Ook voeg ik op de reis terug foto's bij.

 

Trouwens, hoordde van die ouwe dat Grande Anse, Liverpool, Greenock, Zeebrugge niet meer op de voyage planning stond(op internet denk ik). Zou je eens willen kijken?? Maakt mij verder ook niet uit waar we heen gaan. Maar afmonsteren in België of Nederland zou toch wel relaxed zijn. Ik zie het wel, het is nog niet zover. Ik ga nu stoppen, ff Jeroen lastig vallen en daarna eten.

 

Groetjes Jorg

 

 

Pos:  48* 00' N      34* 04' W

Date: 30-6-2006

Time: 1215(BT) = 1315(UTC) = 1515(NLT)

 

Hey....

 

Hier dan weer een berichtje vanaf de Atlantische Oceaan. Alles goed daar? Hier immer gut! De klok is vanochtend voor de 3e keer achteruit gegaan wat inhield dat we weer een uurtje extra konden slapen. Ging om 7uur ineens het brandalarm. Halverwege werd ie afgedrukt dus geen paniek, verder slapen.

 

Pa had dus al ff research gedaan naar Trois Rivieres?? Hahaha! We moeten idd de rivier weer op en door een aantal sluizen heen. Hoop dat dat overdag gebeurt, kan ik ff wat mooie plaatjes schieten. De foto's werden zo te lezen erg gewardeerd. Ik zal als ik thuis ben de verhalen er bij vertellen.

 

Enne zus, ik denk dat je brak bent van het stappen. Het schip bewoog amper, als je daar al beroerd van word..... Hahahaha!! Mietje!! Jammer he, dat je nergens aan mocht zitten. Tja, ik mag dat ook nog niet overal hoor. Toch laten ze ons zowel aan dek als in de MK wel veel doen en dat is wel leuk.

 

Ik ga nu weer kappen, het is zo weer etenstijd. Vanmiddag ff de wiper helpen en daarna verder met m'n verslag.

 

Groetjes Jorg

 

 

Pos:  47* 43’N      59* 56’W

Date: 3-7-2006

Time: 2155(BT) = 0155(UTC) = 0355(NLT) eigenlijk is het al 2255 maar de klok gaat morgenochtend om 0600 een uur achteruit en daar word ik nie wakker voor dus heb ik het nu alvast gedaan J

 

Bon jour,

 

Of hoe je dat ook maar mag schrijven. Bij de lessen Frans van mevrouw Koomen schreef ik meer strafwerk dan Franse text, en ja, daar heb je nu weer gigantisch spijt van. Hahaha!!

 

Hoe is het daar?? Hier alles okee. Morgenavond ergens krijgen we de loods en dat betekent (meestal) dat we er bijna zijn.

 

Was het weekend lekker vrij. Heb wel gister en vandaag de hele dag achter m´n laptoppie gezeten om een taak te verbeteren. Heb em net weer uitgeprint en bij de meester voor z´n hut gelegd. Hoop dat ie nu goed is, kan ik hem hiero opsturen.

 

Gisteravond ook tot 2100 ofzo bezig geweest, toen vond ik het welletjes voor de zaterdagavond en ben ik ff bij de matrozen een biertje gaan drinken. Was wel weer gezellig.

Straks in Trois-Rivieres gaan we zuigertrekken. Lijkt me wel weer een mooie klus. Ik vind dat altijd wel gaaf die grote klussen. In Rauma alle cilinderkoppen eraf, in Bremen de SMO-koeler vervangen en straks zuigertrekken. Heb er op zich wel zin in.

M´n laatste verslag ga ik hierover maken. Ben er al mee begonnen want heel veel kun je uit de Wärtsilä manual halen.

 

Het is dus mooi weer daar wat ik begreep?? Nou lekker toch, houden zo! En lekker ge-bbq-t bij Rukka en Nita? Ook gezellig natuurlijk. Verder eigenlijk weinig nieuws zo. Zal als we uit Canada richting Europa gaan eens informeren bij de kapitein hoe dat gaat met stagaires als ze naar huis gaan. Misschien dat Crew department zelf al wel met een telex komt.

 

Heb gisterochtend na de koffie een boel muziek van de 3e stuurman z´n laptop gehaald. Hij neemt z´n flaptop altijd mee en sluit em dan aan op de stereo. Hij heeft een boel leuke house en hiphop muziek dus ik heb m´n archief aangevuld. Ik heb nu 3624 mp3´s, genoeg muziek voor 10 dagen, 21 uur, 25 minuten en 31 seconden. Hahaha!! Vette shit niet waar. Als ik de playlist op shuffle zet hoor je de hele dag niet één keer hetzelfde nummer als het goed is. Wat een nutteloze info weer, tja, ik weet anders ook niet echt wat te typen. Momenteel luister ik een live-mix van Dj Tiesto: Magik Live in Amsterdam(Marijke heeft de originele geloof ik). Erg leuk, om dat ouwe cd-tje weer te horen.

 

Voor Bertje R. heb ik nog een mooie film van die 3e stuur gekregen. Je was er een poosje geleden naar op zoek geloof ik. Weet niet of je hem intussen al ergens vandaan hebt maar ik bewaar hem wel voor je. Verassing!!

 

Trouwens, zusje van me, heb je nog een soort van verlanglijstje(klinkt dat kinderachtig zeg). Ik ga hier in Canada ff op zoek naar een Kado voor je maar als je nog iets specifieks weet, zeg het maar.

 

Nou kap ik er weer mee. Zit de hele dag al achter deze tikbak. Ga een biertje doen en dan slapen.

 

Au revoir,

Jorg

 

 

Pos.: 49* 20'N      66* 31'W

Date: 3-7-2006

Time: 1415(BT) = 1815(UTC) = 2015(NLT)

 

Heya,

 

Alles goed daar?? Hier wel weer hoor. Varen nu in Canadees water, zuid van Sept Iles(Seven Islands).

Gisteravond dus dat verslag afgemaakt. Daarna ff Najib Amhali gekeken in m'n hut(je). Die had ik nog op m'n hardeschijf staan. Erg goede cabaretier.

 

Het is dus lekker weertje daar wat ik van Lisanne begreep? Lekkerhoor, beetje lambaffelen bij Ermerstrand. Beetje jammer dat het zo smeerzooi is. Wanneer is eigenlijk dat Beachvolleyball toernooi daar?? Misschien als er animo voor is ga ik daar wel ff kamperen.....Vond dat feestje vorig jaar echt schitterend!! Echt gezellig.

 

Ik zal aan je verjaardag denken. Als je nog iets weet, zeg het ff ga ik hier ff op zoek naar iets voor je. En wat dat oud worden betreft, dat valt nog wel mee hoor.

 

Utrecht schijnt wel een leuke stad te zijn idd. Moet ook maar eens bij Geertje langs daar op donderdag avond om te gaan stappen. Dus je hebt jezelf een mooie TH broek gekocht?? Ik ga als ik er weer ben ook zeker ff flink shoppen voor kleding. Vind dat dat wel weer tijd word....hahahah! Lijk wel een vrouw zo, over shoppen te praten. Toch heeft iedereen aan boord het er ook over. Als we dan in een leuke haven liggen, gaan sommigen ff de wal op om te shoppen. Beetje broodnodige dingen en/of souvenirs kopen. We gaan eigenlijk om 2 redenen de wal op: om te shoppen of om te stappen. Shoppen heb ik eigenlijk nog niet zoveel gedaan, stappen uiteraard wel!!

 

Je vroeg of ik al zin had om naar huis te gaan, eigenlijk wel een beetje. Toch is het nog steeds erg gaaf hoor, de stage, maar toch ook wel lekker om straks weer thuis te zijn. Denk dat dat voor iedereen die vaart en bijna aan 't einde van z'n contract zit wel zo is, dat je dan weer zin hebt om naar huis te gaan.

 

Ik ga er nu maar weer mee kappen, pas op dat je niet oververmoeid raakt van het niks doen. Af en toe een beetje werken om weer wakker te worden...hahaha!!

 

Groetjes Jorg

 

 

 

Pos.: Grande Anse

     

Date: 11-7-06

Time: 1215(BT) = 1615(UTC) = 1815(NLT)

 

Hoi,

 

Hier weer een berichie vanaf de Stadiongracht. We liggen nu in Grande Anse, Canada om papierpulp(cellulose) te laden. We kwamen hier zondagmiddag aan en ze zouden toen om 1600 beginnen met laden. Aangezien het regende ging het feest niet door.

Maandag(gisteren) heeft het de hele ochtend en een deel vd middag geregend dus werd er ook niet geladen. Gisteravond vanaf 1600 tot 2100 hebben ze wél geladen en ook vandaag tot nu toe continue droog dus ook laden. Geloof dat ze vanavond klaar denken te zijn. Gaat wel rap dus.

 

In de machinekamer gaat alles z´n gangetje. Geen extreem grote klussen hier. Ben bezig geweest met o.a. koelwaterleidingen vervangen(lekten na terugplaatsen in Trois Rivieres). Dieselolie duplex filter schoongemaakt, pakkingen maken voor drain-pijp van de uitlaatgassenketel(om het water na schoonmaken mee te drainen). Verder van allerlei kleine klusjes. Vanochtend hebben we de studs(trekbouten) van de drijfstang nog een keer gechecked. Die van cilinder 4, welke we in Trois Rivieres voor het zuigertrekken los hebben gehad.

 

Ik kon zondag m´n USB-stick ineens niet vinden dus heb ik toen wel een mailtje getypt maar niet verstuurd, nu leen ik Jeroen´s stick, hieronder de mail van zondag.

 

Groetjes Jorg

 

 

 

Hey daar!

 

Hoe is het? Hier alles okee. We zijn gisteravond vertrokken vanuit Trois-Rivieres en zijn over een paar uur in Grande Anse.

 

Dinsdag zijn we aangekomen in Trois-Rivieres. Daar stond een mooie klus op het programma, namelijk de zuiger van cilinder 3 overhalen. Hiervoor moet eerst de cilinderkop eraf en daarna de zuiger eruit getrokken worden. Bij het loshalen van de cilinderkop kwamen ze erachter dat de hydrauliek pomp bij 300/400 bar begon te lekken. Ding in de werkplaats nagekeken en bleek toen dat er een hogedruk leiding(echt een heel klein kloten ding) stuk was. We konden dus die dag niet verder. ´s Avonds toen maar eens Trois-Rivieres verkend. Nou dat was super want er was een soort van festival i.v.m. de zomervakentie. ± 5 minuten lopen en je stond of in de hoofdstraat met gigantisch veel barretjes, restaurants en disco´s, of je stond aan de rivier bij het podium naar Live muziek te luisteren. 3 avonden wezen stappen daar. Meestal begonnen we met een pilsje bij de muziek aan het water. Daarna loop je regelrecht de hoofdstraat in om een gezellige tent te kiezen. Wat een feest overal zeg! Bult´n mooie meiden!! Dat zat wel snor.

 

 

Overdag moest er dus wel gewoon weer gewerkt worden omdat we die zuiger toch echt wilden trekken. Na overleg met de TD heeft de meester toch de pomp kunnen laten maken aan de wal. Volgende dag(´s avonds) was de kop er dus af. De 3e dag konden we beginnen met het trekken van de zuiger. Dit ging allemaal zonder problemen. We hebben de zuiger toen overhaald(inspecteren, schoonmaken, nieuwe zuigerveren en lager opgemeten). Terwijl we bezig waren met de zuiger heeft de HWTK de voering gehoond.

Daarna is de voering ook nog getrokken om zo de buitenkant te checken en schoon te maken. Nadat de voering klaar was en terug in de cilinder gezet was kon de zuiger ook weer terug. Hiervoor gebruik je een soort trechter waardoor de zuigerveren mooi op hun plek komen. Toen stuitten we weer op een probleem, die trechter wilde niet goed op z´n plek. De voering was net iets te krap bovenaan. Daar moest dus met een soort Dremel© een fractie vanaf worden geslepen. Daar is de HWTK vanaf die avond 2200 tot 0600 in de ochtend mee bezig geweest. Toen kwamen wij ook weer beneden om verder te gaan met het terugplaatsen van de zuiger. De trechter paste toen nog niet optimaal maar na nog een beetje schuren lukte het toen eindelijk. Gelukkig!!! Toen de zuiger terug laten zakken en vervolgens de kop er weer op.

 

Klinkt voor velen waarschijnlijk(net als de Azimuth van BDU) als abacadabra, ik heb veel foto´s gemaakt dus dat verduidelijkt de boel wel een beetje. Gistermiddag tegen 1700 waren we klaar. Ben toen na het eten met een matroos ff het stadje in gegaan om een biertje te drinken. Erg laat konden we het niet maken want we gingen om 2300 vertrekken(wat overigens beetje jammer was, het was immers zaterdagavond). In de stad kwamen we de HWTK, 2e WTK en Jeroen tegen op een terras. Later vergezelde de 3e stuurman ons ook nog. Tegen 2030 weer terug gewandeld richting het schip. Om 2200 ben ik naar beneden gegaan om met de meester de motor te starten. Straks(rond 1300) ga ik ook weer naar beneden om te stoppen. Dan gaan we nog een paar kleine klusjes doen geloof ik.

 

Ik stop er nu weer mee. Wel weer genoeg info zo op de zondag. Ik spreek jullie snel weer.

 

Groetjes Jorg

 

P.S. Iedereen weer bedankt voor de kaartjes die ik in Trois-Rivieres heb mogen ontvangen. Ik heb ook een paar kaartjes verstuurd, hoop dat ze dit keer wél aan komen.

 

  

Pos:  49* 53'N      60* 32'W

Date: 12-11-06

Time: 2055(BT) = 2355(UTC) = 0155(NLT)

 

Hey!

 

Hier dan weer mail vanaf de Stadiongracht!! Jeetje ma, a.u.b. niet zo ongerust. Heb het de afgelopen dagen in de havens aardig druk gehad en vandaar geen tijd om te mailen. Ik heb in ieder geval jullie mailtjes steeds wel ontvangen.

 

Alles gaat goed hier. Ik hoop daar ook. Een nieuwe bril is voor mij ook geen overbodige luxe. Deze staat me volgens mij scheef op m'n neus en 1 pootje is lam. Nou ja, ik heb aan boord altijd m'n bril op dus heeft ie soms zwaar te verduren. Ook wil ik voor de volgende reis een speciale werkbril. Niet zo'n lompe maar 1 die tegen een stootje kan en er toch een beetje fatsoenlijk uitziet.

 

Ik heb in Trois-Rivieres ook een klein beetje geshopt, heb een t-shirt gekocht van Lerros(had er nog nooit van gehoord). Vrij simpel hoor, maar vond em wel leuk en was maar 30 Canadese dollar. In die winkel hadden ze ook heel veel Tommy Hilfiger polo's, voor weinig. Alleen alles in de maten M en L. S was al uitverkocht. Dat vond ik erg jammer, waren echt hele mooie nette polo's bij. Moeten we in NL maar eens achteraan gaan.

 

M'n verslag over het zuigertrekken en alles wat daar bij komt gaat lekker. Ben al mooi een stuk op weg en probeer om hem morgen compleet af te hebben. Daarom nu geen superlange mail maar alleen om moeders ff gerust te stellen.

 

Als mensen me op willen halen uit Zeebrugge zou dat erg fijn zijn. Heb eerlijk gezegd weinig zin om met al m'n spullen met het OV te komen. Daarom hieronder de info van de agent in Zeebrugge. Die ouwe zei ons dat het belangrijk is dat je je aanmeld(volgens mij zoals gewoonlijk), maar ze schijnen in Zeebrugge erg streng te zijn.

 

Agents:           MG Shipping

Tel:              +32 50 5575

Fax:              +32 50 37 6722

Email:            mg@dora.be

Person in charge: mr M Grae

 

Dus, ff contact opnemen met die meneer Marc, gegevens doorgeven en dan zie ik jullie wel. Zou ik zeer op prijs stellen.

Ik ga nu stoppen, ff douchen en dan weer aan de slag met m'n verslag.

 

Groetjes Jorg

 

 

Pos:  52* 15'N      49* 14'W

Date: 13-6-2006

Time: 2230(BT) = 0030(UTC) = 0230(NLT)

 

Goedenavond,

 

Bij jullie is het aardig nacht dat ik dit typ maar hier zijn we(ik in ieder geval) nog steeds wakker. Alles okee daar dan?? Hier wel. Buiten werktijd om heb ik het aardig druk met het laatste verslag. Heb net het eerste gedeelte van dat verslag uitgeprint. Zo ff verder typen want er moet nog wel het 1 en ander gebeuren. Zit nu al op 19 pagina's, en daar komen nog wel een stuk of 6/7 bij. Ach ja, wat doe je er aan.

 

Vanavond tijdens de wacht werd ik toen de 2e WTK terug kwam van koffie op de brug naar boven gestuurd. We voeren tussen een aantal flinke ijsbergen. Erg mooi om te zien. Heb ff paar foto's gemaakt en toen weer terug naar beneden. Die stukken ijs breken zo rond april/mei af, en drijven nu dus richting het zuiden. Ik vroeg me al af waarom we toendertijd bij Botwood geen grote ijsbergen zagen.....toen waren ze nog niet afgebroken en aan het afdrijven, nu dus wel.

 

Volgens de reisplanning van Spliethoff komen we volgende week de 21ste(rond 2000) aan in Zeebrugge en vertrekken we(ze moet ik zeggen) de volgende dag rond 2000. Zal tzt wel ff laten weten wanneer we daadwerkelijk aankomen, maar denk dat het aardig klopt. Heb eerlijk gezegd best zin om weer naar huis te gaan. Lekker een maandje relaxen, iedereen weer zien. Zover is het nog niet, er moet eerst nog ff gewerkt worden, slapen kan over een week wel weer....hahaha.....Sleep is the Enemy!!

 

Ik kap er nu mee,

 

Groetjes Jorg

 

 

 

Pos:  53* 09'N      37* 54'W

Date: 14-6-2006

Time: 2200(BT) = 2300(UTC) 0100(NLT)

 

Dag mensen,

 

Hoe gaat het daar?? Hier alles okee! Het is nog steeds goed weer in Nederland, las ik? Nou beter toch? Hier op de oceaan gaat alles ook okee(nu wel weer). Het is erg goed weer, weinig deining en vanochtend een snelheid van 20 knopen(x 1,85 = 37 km/h, voor de leken).

 

Bij deze wil ik Rik Wilting aka Slicks nog ff feliciteren!! Van harte!! Hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad, maar daar twijfel ik niet aan. Kom snel een verjaardagsborrel doen.

 

Gisteravond was ik in m´n hut bezig met m´n verslag over het zuigertrekken. Ging allemaal wel lekker enzo. Ging ff naar de wc. Zat ik net lekker, ineens allerlei alarmgeluiden vanaf de brug. Toen hoorde ik dat de hoofdmotor terugnam en enkele seconden later was het helemaal stil(op die alarmpiepjes na dan) en zat ik in het donker…..Blackout!!!

 

Ik m´n Maglite gepakt en naar de mk gegaan. Gelukkig was het niet overal donker, ook aan boord is natuurlijk noodverlichting aanwezig. Het was rond 2245 gebeurt dus de HWTK had de wacht. Die liep al druk heen en weer toen ik beneden kwam, de 2e WTK en de wiper waren er ook al. Iets later kwam de 3e ook beneden. Bleek dat er een elektronisch gestuurde luchtklep stuk was, en wel die van de “Main Engine Emergency Shutdown”. Noodstop hoofdmotor dus. De klep word normaal dichtgestuurd door een spoel. Dat was ook het probleem niet, alleen het rubbertje van die klep had losgelaten en toen kwam er lucht door. Hierdoor stopte de hoofdmotor er dus mooi mee. Zo´n klep heb je gelukkig aan boord dus heeft de meester die vervangen, in de tussentijd had de 2e al dieselgeneratoren bijgezet, ik de indicateurkranen opengedraaid(startlucht dicht) en de tornmachine bijgezet. Door te toren zorg je dat de motor gesmeerd blijft, tornen is het langzaam laten draaien van de motor door een elektromotor op het vliegwiel te zetten. Ook de standby koelwaterpompen waren al handmatig bijgezet om te voorkomen dat de motor te heet werd.

 

Nadat die klep vervangen was heb ik de tornmachine afgezet, indicateurkranen weer dicht, startlucht weer open en toen hebben ze weer gestart. Geen probleem meer uiteraard, het euvel was immers al opgelost. Toen was het al weer voorbij, al met al een half uurtje liggen drijven. Heb er zelfs nog een handtekening in m´n takenboek voor verdiend. Namelijk die voor het deelnemen aan een blackout drill.

 

Vanochtend heb ik eerst met Rod(wiper) filterkaarsen met de hogedrukreiniger schoongespoten. Daarna(vanaf ongeveer 0915) heb ik tot 1215 afval verbrand in de incinerator. Hadden aardig wat vuilnis weer, waaronder ook een aantal zakken met poetslappen die vol olie zaten. Dat fikt mooi zeg!!! Hahaha!!! Super!! Dikke rookwolken als je door dat glaasje naar binnen keek. Morgen gaan de blikjes en flesjes over de muur als ik het goed begreep. We bevinden ons niet in een speciaal gebied of vlakbij de kust, dus dan zegt de Wet voor de Scheepvaart in het Besluit ter voorkoming van verontreiniging dat dat mag.

 

Bovenstaande wetten en besluiten heb ik een verslag over gemaakt. Ook oliehoudend water(uit de bilges bijvoorbeeld) mag over de muur. Mits er word voldaan aan de geldende eisen. Ik denk dat je dit niet op de site zal plaatsen al zou ik niet weten waarom niet. Het gaat aan boord allemaal volgens de regels. Nou ja, je ziet het maar.

 

En heeft zus der feestje al gepland? Wacht daar idd maar ff mee tot ik er weer ben. Heb trouwens in Trois-Rivieres gekeken voor een geschikt cadeau maar heb niks kunnen vinden. Was op een gegeven moment bij een bijouterie(hoe je dat ook mag schrijven) maar toen ik de prijzen daar zag van een paar lullige oorbelletjes ben ik hard weggelopen….hahahaha!!! Dat werd em niet, helaas!! Zoek ik in Nederland wel wat leuks voor je, of je gaat met me mee om iets uit te zoeken ofzo. Ben wel weer in voor een feestje. Hopen dat het mooi weer is, kun je het mooi buiten doen. Vuurtje erbij en het scheelt je een hoop gedoe in huis. Weet iemand trouwens ook wanneer dat beachvolleyball toernooi op Ermerstrand is?? Daar wil ik namelijk ook wel weer heen.

 

Ik hoor het wel weer van jullie, ik ga nu stoppen. Ga zo ff m´n takenboek doorbladeren om dingen te zoeken waar ik eventueel nog een handtekening voor kan verdienen. Ja, het einde komt nu in zicht. Heb voor morgenavond een extra doos bier gekocht aan boord. Soort van Fuck-off party voor iedereen die zin heeft aan een pilsje(matrozen altijd wel op zaterdag).

 

Groetjes Jorg

 

PS m´n USB stick is weer terecht, gelukkig.

 

  

Pos:  54* 56’N      14* 33’W

Date: 16-7-06

Time: 2105(BT) = 2005(UTC) = 2205(NLT)

 

Hey….

 

Hoe gaat het daar?? Hier alles goed. Het weer is wel minder geworden. Gisteren en vandaag alleen maar mist dus niks te zien buiten. Dat is een beetje jammer.

Gisteravond(zaterdag) hadden we een feestje in de messroom. De 2e WTK promoveert in Greenock tot HWTK, de HWTK gaat naar huis, een matroos z´n dochter was jarig en Jeroen en ik gaan ook bijna van boord. Reden dus voor een promotie/verjaardag/fuck-off feestje. De matrozen waren eerst nog ff een film gaan kijken: Alexander. Die duurde tot 2230. Daarna hebben we de DVD van U2 opgezet. Het Vertigo concert in Chicago. Echt mooi concert, goede muziek en een supershow!! Daarna kwam de HWTK met een DVD van Shakira, MTV unplugged. Ook geweldig. Wat een stem heeft die meid. En ze ziet er natuurlijk erg goed uit.

Toen was het alweer 0230 en vond ik het welletjes. Al met al erg gezellig avondje.

 

Het beachvolleyball toernooi is dus dit weekend? Was het leuk? Vast wel toch…? Ik vond het vorig jaar ook supergezellig.

Mooi dat Lisanne nu alles met school achter de rug heeft. Altijd goed om dan ff met klasgenoten een overwinningsborrel te gaan drinken.

 

Verder heb ik eigenlijk maar weinig nieuws. Heb vandaag helemaal niks gedaan. M´n laatste verslag krijg ik niet af en nagekeken voordat ik van boord ga. Op zich wel jammer maar het is nu eenmaal niet anders. Wel heb ik vrijdagmiddag met de HWTK alle punten in het takenboek doorgenomen en diverse handtekeningen mogen ontvangen. De rest moeten we dus tijdens onze volgende reis zien te volbrengen. Zijn er nog genoeg.

 

Ik ga nu weer stoppen, weet niks meer te melden. Hoe is het trouwens met oma? Nog nieuws ofzo?? En is het nummer/email adres van die agent in Zeebrugge goed doorgekomen?? Ik hoor het allemaal wel weer.

 

Groetjes vanaf de Stadiongracht in de mist,

 

Jorg

 

 

Hey,

 

Alles goed?? Hier prima. Zijn onderweg naar Zeebrugge en zoals het er nu naar uitziet komen we daar rond 1400 morgen(zaterdag) aan. Dan kan ik gelijk afgemonsterd worden en naar huis. Mocht de ETA drastisch veranderen dan laat ik het nog wel ff weten.

 

Groeten Jorg

 

 

 

Pos.: 34* 00' N      32* 37' W

Date: 12-6-06

Time: 1430(BT) = UTC = 1630(NLT)

 

Hey zusje,

 

Je bent dus weer flink wezen stappen hoor ik wel. Zak is altijd leuk he? Wel een gehannis daar op CP dus. Ach, beter dan dat je vergeet ofzo dat je moet werken en dat je word opgebeld als je bij het Ermerstrandje ligt. Hoe je het ook went of keert, het blijft altijd een beetje rommelig daar.

 

Ze kijken niet echt het geld uit je broekzak, maar ze willen echt alles voor je doen zodat je maar blijft en blijft bestellen. Ik vroeg aan die ober in m´n beste spaans(en engels verstond ie gelukkig ook wel) oftie een cd-tje voor me had met van die reggeaton muziek(papi papi, papi chulo!!). Nou dat werd heel lastig zei hij. Toen vroeg ik zo van. Not possible?? Meer op een manier van dat het dan wel goed was. No No No!!! I make copy for you my friend, ofcourse!! Nou oke dan, boeide mij niet zo heel veel, vroeg gewoon of dat misschien kon. Hij helemaal uit z´n naad gevlogen om een kopietje voor mij te fixen. Komt ie later weer met dat cd-tje…..ik vragen wat ie ervoor moest hebben. 10.000 Bolivares(= ongeveer 5 $) ikke zo van 10.000 Bolivares!?!?! No no sir, 5.000 Hahahaha, gelijk voor de helft minder. Geloof dat ik er uiteindelijk niet eens voor betaald heb maar ze hadden daar al genoeg aan ons verdiend dus daar ben ik niet zo rouwig om. hahaha!! echt lachen man.

 

Bedankt voor het schema met de tijden en frequenties van de wereldomroep. Op de brug hebben we gisteren(zondag) via de HF(=is een radio voor maritieme communicatie) de eerste wedstrijd gevolgd, gaat nog prima op zich, alleen geen beeld, beertender en oranje slingers maar verder wel leuk. Zou je de overige wedstrijden van oranje als het kan ook willen mailen(21-6) hebben we wel maar die van de 21e nog niet. Misschien dat we dan in Bremen zijn dus dan gaan we misschien wel in een kroeg kijken of in de messroom. Ik hoor het wel van je.

 

Oh ja, vanochtend na de koffie hadden we fire-drill, gecombineerd met personal injury drill. Er was brand in de pompkamer van de liften en ik was zogenaamd slachtoffer. Er word dan eerst verzameld op het achterdek om koppen te tellen. Toen mistte ik dus. Het was bekend dat er “brand” was in die pompkamer dus de 2e WTK en 2e stuur in brandweerpak voorop om die pompkamer binnen te gaan. De rest van de bemanning wacht buiten tot het veilig is. Ik werd in de noodgreep weggesleept uit de “brand” door de 2e WTK terwijl de 2e stuur een waterscherm maakte tegen de hitte. Ik buiten die pompkamer op een stretcher gesnoerd en naar de messroom gebracht. Daar heeft de 1e stuur nog het 1 en ander verteld en uitgelegd en toen hadden we nog ff boat-drill. Dan moeten we allemaal verzamelen bij de vrije valboot om het schip te verlaten in geval van nood. Ook hier werden weer koppen geteld en uitleg gegeven en toen was het weer klaar. Al met al best geinig. Ben alleen vergeten iemand te vragen om foto´s te maken. Misschien volgende keer.

 

Ik ga nu weer stoppen, ff beetje ontspannen. Heb net m´n leidingschema aangepast, die is bijna klaar om opgestuurd te worden. Ook m´n verslag over het milieu(bescherming ervan) is klaar om te laten lezen aan de kapitein of HWTK.

 

Groetjes daar,

 

Jorg

  

Received: from GCC at Globe Wireless;

Tue, 13 Jun 2006 09:40 UTC

Message-id: 196728741